-
Białka w żywności i żywieniu
Wysyłka w ciągu | 2 - 5 dni roboczych |
Cena przesyłki | 12 |
Dostępność | Mało 5 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788371608315 |
EAN | 9788371608315 |
Kontynuując zamysł wydawania publikacji, które w sposób kompleksowy prezentowałyby współczesną wiedzę żywieniową, oddajemy do rak Czytelników trzecie wydanie tomiku poświęconego białkom.
Poznanie budowy chemicznej białek i ich szczególnej roli w organizmie przydało im w pełni zasłużone miano "drobin życia". Białko – niezastąpiony składnik pożywienia – odpowiada za nasz rozwój fizyczny i umysłowy w młodości, a w życiu dorosłym decyduje o stanie zdrowia i odporności na choroby.
Racjonalne żywienie wymaga zaznajomienia się z naturą i właściwościami białek występujących w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, a także z coraz powszechniej stosowanymi preparatami białkowymi, które otrzymuje się przy użyciu niekonwencjonalnych metod lub surowców. Specyficzne cechy funkcjonalne białek otwierają przed technologami niezliczone możliwości otrzymywania oryginalnych produktów i potraw, kształtowania ich jakości i atrakcyjności dla konsumenta.
- Autorzy: Jan Gawęcki (red.)
- Format: 17.0x23.0cm
- Objętość: 125
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2016
- Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Od Redakcji
I. BIAŁKA JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA
- Czym jest białko dla chemika
- Strawność i wartość odżywcza białek pożywienia
II. BIAŁKA POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO, ICH CHARAKTERYSTYKA I ZNACZENIE W ŻYWNOŚCI
- Białka mięsa
- Białka mleka
- Białka jaj
III. BIAŁKA POCHODZENIA ROŚLINNEGO, ICH CHARAKTERYSTYKA I ZNACZENIE W ŻYWNOŚCI
- Białka roślin zbożowych
- Białka roślin strączkowych i oleistych
IV. BIAŁKA NIEKONWENCJONALNE I BIAŁKA MODYFIKOWANE
- Białka niekonwencjonalne
- Białka modyfikowane
V. BIAŁKA W TECHNOLOGII POTRAW
- Uwodnienie białek
- Odwodnienie białek
- Denaturacja białek
- Rozkład białek
VI. ROLA BIAŁKA W ŻYWIENIU I OCHRONIE ZDROWIA
- Przemiany oraz funkcje aminokwasów i białek w organizmie
- Biosynteza, czyli "narodziny" białek
- Zalecane spożycie białka
- Spożycie białka a zdrowie
Literatura