• Analiza żywności. Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności

Brak towaru
39.00
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 2 - 5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Poczta Polska 19
Kurier DHL 19
Dostępność Brak towaru
ISBN 9788371608520

Analiza żywności jest intensywnie rozwijająca się dziedziną nauki, która zajmuje się badaniem związków chemicznych surowców roślinnych i zwierzęcych oraz gotowych produktów spożywczych, a także zmianami tych składników podczas procesów technologicznych i przechowywania. Znajomość zasad stosowania metod i postępowania analitycznego jest niezbędna dla przyszłej kadry pracowników laboratoriów przemysłu spożywczego oraz wszystkich, którzy w badaniach posługują się metodami z zakresu analizy żywności.

Intencją autorów opracowania było zestawienie nie tylko metod konwencjonalnych, tych najczęściej wykorzystywanych w analizie jakościowo-ilościowej podstawowych składników żywności, ale również nowoczesnych metod opartych na najnowszej aparaturze pomiarowej, która w niedalekiej przyszłości będzie wyposażeniem pracowni analitycznych zajmujących się badaniem surowców spożywczych i żywności.

  • Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka (red.)
  • Format: 16.5x23.5cm
  • Objętość: 165
  • Oprawa: Miękka
  • Rok wydania: 2016
  • Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Wstęp
  1. Pobieranie i przygotowanie próbek do analiz laboratoryjnych w przemyśle spożywczym
  2. Oznaczanie gęstości roztworów stosowanych w przemyśle spożywczym
  3. Oznaczanie zawartości wody i suchej masy w surowczch i produktach w przemyśle spożywczym
  4. Oznaczanie kwasowości wybranych surowców i produktów spożywczych
  5. Oznaczanie stężenia rozteorów związków barwnych metodami spektrofotometrycznymi
  6. Oznaczanie zawartości związków flawinowych w ziarnie i produktach zbożowych
  7. Oznaczanie zawartości białka w surowcach i produktach stosowanych w przemyśle spożywczym
  8. Oznaczanie zawartości substancji tłuszczowych w surowcach i produktach stosowanych w przemyśle spożywczym
  9. Oznaczanie zawartości sacharydów w surowcach i produktach spożywczych
  10. Oznaczanie wybranych witamin hydrofilnych i lipofilnych metodami chromatograficznymi
  11. Oznaczanie zawartości popiołu w produktach spożywczych
  12. Oznaczanie zawartości wybranych składników mineralnych w produktach spożywczych
  13. Oznaczanie zawartości azotanów (V) i azotanów (III) w produktach spożywczych
  14. Oznaczanie zawartości błonnika pokarmowego w produktach spożywczych
  15. Oznaczanie zawartości związków fenolowych w produktach spożywczych
  16. Oznaczanie zawartości tokochromanoli w produtach spożywczych metodą chromatografii cieczowej (HPLC)
  17. Oznaczanie aktywności antyrodnikowej produktów spożywczych z wykorzystaniem DPPH (1,1-difenylo-2-pikrylohydrazylu)
  18. Oznaczanie całkowitej zdolności antyoksydacyjnej produktów spożywczych
  19. Zastosowanie spektrofotometrii UV do wykrywania zafałszowań oliwy extra virgin
  20. Zastosowanie widm synchronicznych fluorescencji do analizy olejów roślinnych
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.