-
Analiza żywności. Wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności
Wysyłka w ciągu | 2 - 5 dni roboczych |
Cena przesyłki | 12,00 zł |
Dostępność | Mało 5 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788371608520 |
EAN | 9788371608520 |
Analiza żywności jest intensywnie rozwijająca się dziedziną nauki, która zajmuje się badaniem związków chemicznych surowców roślinnych i zwierzęcych oraz gotowych produktów spożywczych, a także zmianami tych składników podczas procesów technologicznych i przechowywania. Znajomość zasad stosowania metod i postępowania analitycznego jest niezbędna dla przyszłej kadry pracowników laboratoriów przemysłu spożywczego oraz wszystkich, którzy w badaniach posługują się metodami z zakresu analizy żywności.
Intencją autorów opracowania było zestawienie nie tylko metod konwencjonalnych, tych najczęściej wykorzystywanych w analizie jakościowo-ilościowej podstawowych składników żywności, ale również nowoczesnych metod opartych na najnowszej aparaturze pomiarowej, która w niedalekiej przyszłości będzie wyposażeniem pracowni analitycznych zajmujących się badaniem surowców spożywczych i żywności.
- Autorzy: Małgorzata Nogala-Kałucka (red.)
- Format: 16.5x23.5cm
- Objętość: 165
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2016
- Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
- Pobieranie i przygotowanie próbek do analiz laboratoryjnych w przemyśle spożywczym
- Oznaczanie gęstości roztworów stosowanych w przemyśle spożywczym
- Oznaczanie zawartości wody i suchej masy w surowczch i produktach w przemyśle spożywczym
- Oznaczanie kwasowości wybranych surowców i produktów spożywczych
- Oznaczanie stężenia rozteorów związków barwnych metodami spektrofotometrycznymi
- Oznaczanie zawartości związków flawinowych w ziarnie i produktach zbożowych
- Oznaczanie zawartości białka w surowcach i produktach stosowanych w przemyśle spożywczym
- Oznaczanie zawartości substancji tłuszczowych w surowcach i produktach stosowanych w przemyśle spożywczym
- Oznaczanie zawartości sacharydów w surowcach i produktach spożywczych
- Oznaczanie wybranych witamin hydrofilnych i lipofilnych metodami chromatograficznymi
- Oznaczanie zawartości popiołu w produktach spożywczych
- Oznaczanie zawartości wybranych składników mineralnych w produktach spożywczych
- Oznaczanie zawartości azotanów (V) i azotanów (III) w produktach spożywczych
- Oznaczanie zawartości błonnika pokarmowego w produktach spożywczych
- Oznaczanie zawartości związków fenolowych w produktach spożywczych
- Oznaczanie zawartości tokochromanoli w produtach spożywczych metodą chromatografii cieczowej (HPLC)
- Oznaczanie aktywności antyrodnikowej produktów spożywczych z wykorzystaniem DPPH (1,1-difenylo-2-pikrylohydrazylu)
- Oznaczanie całkowitej zdolności antyoksydacyjnej produktów spożywczych
- Zastosowanie spektrofotometrii UV do wykrywania zafałszowań oliwy extra virgin
- Zastosowanie widm synchronicznych fluorescencji do analizy olejów roślinnych