• Białka w żywności i żywieniu

Brak towaru
38.00
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 2 - 5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Poczta Polska 19
Kurier DHL 19
Dostępność Brak towaru
ISBN 9788371608315

Kontynuując zamysł wydawania publikacji, które w sposób kompleksowy prezentowałyby współczesną wiedzę żywieniową, oddajemy do rak Czytelników trzecie wydanie tomiku poświęconego białkom.

Poznanie budowy chemicznej białek i ich szczególnej roli w organizmie przydało im w pełni zasłużone miano "drobin życia". Białko – niezastąpiony składnik pożywienia – odpowiada za nasz rozwój fizyczny i umysłowy w młodości, a w życiu dorosłym decyduje o stanie zdrowia i odporności na choroby.

Racjonalne żywienie wymaga zaznajomienia się z naturą i właściwościami białek występujących w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, a także z coraz powszechniej stosowanymi preparatami białkowymi, które otrzymuje się przy użyciu niekonwencjonalnych metod lub surowców. Specyficzne cechy funkcjonalne białek otwierają przed technologami niezliczone możliwości otrzymywania oryginalnych produktów i potraw, kształtowania ich jakości i atrakcyjności dla konsumenta.

  • Autorzy: Jan Gawęcki (red.)
  • Format: 17.0x23.0cm
  • Objętość: 125
  • Oprawa: Miękka
  • Rok wydania: 2016
  • Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

Od Redakcji
I. BIAŁKA JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA

  1. Czym jest białko dla chemika
  2. Strawność i wartość odżywcza białek pożywienia

II. BIAŁKA POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO, ICH CHARAKTERYSTYKA I ZNACZENIE W ŻYWNOŚCI

  1. Białka mięsa
  2. Białka mleka
  3. Białka jaj 

III. BIAŁKA POCHODZENIA ROŚLINNEGO, ICH CHARAKTERYSTYKA I ZNACZENIE W ŻYWNOŚCI

  1. Białka roślin zbożowych
  2. Białka roślin strączkowych i oleistych

IV. BIAŁKA NIEKONWENCJONALNE I BIAŁKA MODYFIKOWANE

  1. Białka niekonwencjonalne
  2. Białka modyfikowane

V. BIAŁKA W TECHNOLOGII POTRAW

  1. Uwodnienie białek
  2. Odwodnienie białek
  3. Denaturacja białek
  4. Rozkład białek

VI. ROLA BIAŁKA W ŻYWIENIU I OCHRONIE ZDROWIA

  1. Przemiany oraz funkcje aminokwasów i białek w organizmie
  2. Biosynteza, czyli "narodziny" białek
  3. Zalecane spożycie białka
  4. Spożycie białka a zdrowie

Literatura 

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.