-
Strefa klienta
-
Koszyk ( 0 )
-
Książki medyczne
- LEK Podręczniki
- LDEK Podręczniki
- Podręczniki medyczne
- Książki weterynaryjne
-
Psychologia
- Medycyna estetyczna
- Prawo medyczne
- Dla kandydatów na AM
- Kosmetologia
- Historia medycyny
- Słowniki/Encyklopedie medyczne
- Zwierzęta domowe
- Książki anglojęzyczne
- Poradniki dla pacjentów
- Dieta/Żywienie
- Komplety
- Anatomia - Promocje
-
Białka w żywności i żywieniu

Wysyłka w ciągu | 2 - 5 dni roboczych | ||||||
Cena przesyłki |
13,50 zł
|
||||||
Dostępność |
Mało
|
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788371608315 |
EAN | 9788371608315 |
- Opis
- SPIS TREŚCI
- Opinie i oceny (0)
Kontynuując zamysł wydawania publikacji, które w sposób kompleksowy prezentowałyby współczesną wiedzę żywieniową, oddajemy do rak Czytelników trzecie wydanie tomiku poświęconego białkom.
Poznanie budowy chemicznej białek i ich szczególnej roli w organizmie przydało im w pełni zasłużone miano "drobin życia". Białko – niezastąpiony składnik pożywienia – odpowiada za nasz rozwój fizyczny i umysłowy w młodości, a w życiu dorosłym decyduje o stanie zdrowia i odporności na choroby.
Racjonalne żywienie wymaga zaznajomienia się z naturą i właściwościami białek występujących w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, a także z coraz powszechniej stosowanymi preparatami białkowymi, które otrzymuje się przy użyciu niekonwencjonalnych metod lub surowców. Specyficzne cechy funkcjonalne białek otwierają przed technologami niezliczone możliwości otrzymywania oryginalnych produktów i potraw, kształtowania ich jakości i atrakcyjności dla konsumenta.
- Autorzy: Jan Gawęcki (red.)
- Format: 17.0x23.0cm
- Objętość: 125
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2016
- Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Od Redakcji
I. BIAŁKA JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA
- Czym jest białko dla chemika
- Strawność i wartość odżywcza białek pożywienia
II. BIAŁKA POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO, ICH CHARAKTERYSTYKA I ZNACZENIE W ŻYWNOŚCI
- Białka mięsa
- Białka mleka
- Białka jaj
III. BIAŁKA POCHODZENIA ROŚLINNEGO, ICH CHARAKTERYSTYKA I ZNACZENIE W ŻYWNOŚCI
- Białka roślin zbożowych
- Białka roślin strączkowych i oleistych
IV. BIAŁKA NIEKONWENCJONALNE I BIAŁKA MODYFIKOWANE
- Białka niekonwencjonalne
- Białka modyfikowane
V. BIAŁKA W TECHNOLOGII POTRAW
- Uwodnienie białek
- Odwodnienie białek
- Denaturacja białek
- Rozkład białek
VI. ROLA BIAŁKA W ŻYWIENIU I OCHRONIE ZDROWIA
- Przemiany oraz funkcje aminokwasów i białek w organizmie
- Biosynteza, czyli "narodziny" białek
- Zalecane spożycie białka
- Spożycie białka a zdrowie
Literatura
- Produkty podobne
- Ostatnio oglądane produkty
- Inni Klienci kupili również
12,59 zł
69,00 zł
54,00 zł
12,60 zł
54,00 zł
51,98 zł
12,59 zł
69,00 zł
54,00 zł
12,60 zł
54,00 zł
51,98 zł
12,59 zł
69,00 zł
54,00 zł
12,60 zł
65,24 zł
69,00 zł
- Polecamy
- Nowości
- Bestsellery
- Wyprzedaże
37,80 zł
40,00 zł
47,00 zł
58,50 zł
40,50 zł
15,00 zł
45,00 zł
91,69 zł
162,21 zł
37,80 zł
40,00 zł
47,00 zł
58,50 zł
40,50 zł
15,00 zł
45,00 zł
91,69 zł
162,21 zł
37,80 zł
40,00 zł
47,00 zł
58,50 zł
40,50 zł
15,00 zł
220,37 zł
65,49 zł
57,87 zł
87,28 zł
157,80 zł
310,00 zł
45,00 zł
54,28 zł
264,88 zł
264,88 zł
135,88 zł
159,00 zł
45,00 zł
69,30 zł
222,50 zł
30,00 zł
75,00 zł
30,00 zł
24,00 zł
71,00 zł
72,00 zł