-
Koszyk jest pusty
-
x
-
Strefa klienta
-
Koszyk ( 0 )
-
Koszyk jest pusty
-
x
Do bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty -
-
Koszyk jest pusty
-
x
-
Książki medyczne
- LEK Podręczniki
- LDEK Podręczniki
- Podręczniki medyczne
- Książki weterynaryjne
-
Psychologia
- Medycyna estetyczna
- Prawo medyczne
- Dla kandydatów na AM
- Kosmetologia
- Historia medycyny
- Słowniki/Encyklopedie medyczne
- Zwierzęta domowe
- Książki anglojęzyczne
- Poradniki dla pacjentów
- Dieta/Żywienie
- Komplety
- Anatomia - Promocje
-
Białka w żywności i żywieniu
| Wysyłka w ciągu | 3 dni robocze | ||||||
| Cena przesyłki |
13.5
|
||||||
| Dostępność |
Mało
|
| Kod kreskowy | |
| ISBN | 9788371608315 |
| EAN | 9788371608315 |
- Opis
- SPIS TREŚCI
- Informacje dot. bezpieczeństwa
- Opinie i oceny (0)
Kontynuując zamysł wydawania publikacji, które w sposób kompleksowy prezentowałyby współczesną wiedzę żywieniową, oddajemy do rak Czytelników trzecie wydanie tomiku poświęconego białkom.
Poznanie budowy chemicznej białek i ich szczególnej roli w organizmie przydało im w pełni zasłużone miano "drobin życia". Białko – niezastąpiony składnik pożywienia – odpowiada za nasz rozwój fizyczny i umysłowy w młodości, a w życiu dorosłym decyduje o stanie zdrowia i odporności na choroby.
Racjonalne żywienie wymaga zaznajomienia się z naturą i właściwościami białek występujących w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, a także z coraz powszechniej stosowanymi preparatami białkowymi, które otrzymuje się przy użyciu niekonwencjonalnych metod lub surowców. Specyficzne cechy funkcjonalne białek otwierają przed technologami niezliczone możliwości otrzymywania oryginalnych produktów i potraw, kształtowania ich jakości i atrakcyjności dla konsumenta.
- Autorzy: Jan Gawęcki (red.)
- Format: 17.0x23.0cm
- Objętość: 125
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2016
- Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Od Redakcji
I. BIAŁKA JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA
- Czym jest białko dla chemika
- Strawność i wartość odżywcza białek pożywienia
II. BIAŁKA POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO, ICH CHARAKTERYSTYKA I ZNACZENIE W ŻYWNOŚCI
- Białka mięsa
- Białka mleka
- Białka jaj
III. BIAŁKA POCHODZENIA ROŚLINNEGO, ICH CHARAKTERYSTYKA I ZNACZENIE W ŻYWNOŚCI
- Białka roślin zbożowych
- Białka roślin strączkowych i oleistych
IV. BIAŁKA NIEKONWENCJONALNE I BIAŁKA MODYFIKOWANE
- Białka niekonwencjonalne
- Białka modyfikowane
V. BIAŁKA W TECHNOLOGII POTRAW
- Uwodnienie białek
- Odwodnienie białek
- Denaturacja białek
- Rozkład białek
VI. ROLA BIAŁKA W ŻYWIENIU I OCHRONIE ZDROWIA
- Przemiany oraz funkcje aminokwasów i białek w organizmie
- Biosynteza, czyli "narodziny" białek
- Zalecane spożycie białka
- Spożycie białka a zdrowie
Literatura
Dane producenta
Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Witosa 45
61-693 Poznań
Poland
wydawnictwo@up.poznan.pl
- Produkty podobne
- Ostatnio oglądane produkty
- Inni Klienci kupili również
57.00
29.44
52.00
66.60
- Polecamy
- Nowości
- Bestsellery
- Wyprzedaże
93.60
37.80
42.00
58.50
40.50
42.40
40.00
39.60
128.14
238.06
85.75
114.16
179.10
224.10
60.50
131.87
52.00
264.88
159.00
43.20
64.35
212.50
31.28
27.60
80.96
30.36
31.85
33.12
64.35