Ziarna zbóż od niepamiętnych czasów stanowią podstawę wyżywienia ludzi na całym świecie. Stąd bierze się ogromna rozmaitość pieczywa, przetworów zbożowych i potraw wytwarzanych na podstawie tradycyjnych i nowoczesnych technologii. W niniejsze książce w przystępny sposób przedstawiono historię, cechy charakterystyczne i tajniki produkcji głównych przedstawicieli tej grupy artykułów żywnościowych. Wiele miejsca poświęcono też wartości odżywczej produktów zbożowych oraz ich roli w żywieniu człowieka zdrowego i chorego. Książkę zamyka szczegółowe omówienie rodzajów nadwrażliwości na gluten, ich diagnozowania i postępowania dietetycznego, a także warunków i sposobu realizacji diety bezglutenowej, które 0 coraz częściej spotykane – bezzasadne stosowanie może mieć niekorzystne konsekwencje zdrowotne.
- Autorzy: Jan Gawęcki, Wiktor Obuchowicz (red.)
- Format: 16.5x24.0cm
- Objętość: 190
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2016
- Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu