• Mikroorganizmy w żywności i żywieniu

47.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2 - 5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Kurier DHL 19.7
Dostępność Mało
ISBN 9788371607769

Początki wiedzy o drobnoustrojach zawdzięczamy wynalezieniu mikroskopu i obserwacjom dokonanym w pierwszej połowie XVII wieku przez holenderskiego kupca Leewenhoeka oraz badaniom francuskiego uczonego Ludwika Pasteura, który dwa wieki później odkrył ich zdolności fermentacyjne i chorobotwórcze. Od tego czasu rozwinęła się potężna gałąź nauki, zwana mikrobiologią, która zajmuje się warunkami rozwoju i przejawami życia drobnoustrojów oraz przemianami, jakie wywołują one w środowisku bytowania i organizmach żywych.

Obecność drobnoustrojów i skutki ich działania, z którymi się spotykamy na każdym kroku, wiążą się w bardzo znacznym stopniu z produkcją żywności i żywieniem. Jedne mikroorganizmy odgrywają trudną do przecenienia rolę w różnych branżach przemysłu spożywczego i gastronomii, przyczyniając się do niesłychanego wzbogacenia asortymentu pokarmów obecnych na naszych stołach, inne są w znacznej mierze odpowiedzialne za pogorszenie jakości żywności i jej zepsucie.

  • Format: 16.5x23.5cm
  • Autor: Jan Gawęcki, Zdzisława Libudzisz (red.)
  • Objętość: 145
  • Oprawa: Miękka
  • Rok wydania: 2016
  • Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

Od redakcji

  1. Świat mikroorganizmów
  2. Mikroflora przewodu pokarmowego człowieka i jej wpływ na organizm
  3. Tradycyjne wykorzystanie mikroorganizmów w produkcji żywności
  4. Mikroorganizmy w prztwórstwie domowym i technologii potraw
  5. Żywność fermentowana w kuchniach różnych narodów
  6. Żywność priobiotyczna
  7. Mikroorganizmy w nowoczesnej biotechnologii żywności
  8. Mikroorganizmy niepożądane w żywności i skutki ich oddziaływania
  9. Ochrona konsumenta w świtle obowiązujących przepisów prawnych

Literatura uzupełniająca

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.