-
Mikroorganizmy w żywności i żywieniu
Wysyłka w ciągu | 2 - 5 dni roboczych |
Cena przesyłki | 12 |
Dostępność | Mało 3 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788371607769 |
EAN | 9788371607769 |
Początki wiedzy o drobnoustrojach zawdzięczamy wynalezieniu mikroskopu i obserwacjom dokonanym w pierwszej połowie XVII wieku przez holenderskiego kupca Leewenhoeka oraz badaniom francuskiego uczonego Ludwika Pasteura, który dwa wieki później odkrył ich zdolności fermentacyjne i chorobotwórcze. Od tego czasu rozwinęła się potężna gałąź nauki, zwana mikrobiologią, która zajmuje się warunkami rozwoju i przejawami życia drobnoustrojów oraz przemianami, jakie wywołują one w środowisku bytowania i organizmach żywych.
Obecność drobnoustrojów i skutki ich działania, z którymi się spotykamy na każdym kroku, wiążą się w bardzo znacznym stopniu z produkcją żywności i żywieniem. Jedne mikroorganizmy odgrywają trudną do przecenienia rolę w różnych branżach przemysłu spożywczego i gastronomii, przyczyniając się do niesłychanego wzbogacenia asortymentu pokarmów obecnych na naszych stołach, inne są w znacznej mierze odpowiedzialne za pogorszenie jakości żywności i jej zepsucie.
- Format: 16.5x23.5cm
- Autor: Jan Gawęcki, Zdzisława Libudzisz (red.)
- Objętość: 145
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2016
- Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Od redakcji
- Świat mikroorganizmów
- Mikroflora przewodu pokarmowego człowieka i jej wpływ na organizm
- Tradycyjne wykorzystanie mikroorganizmów w produkcji żywności
- Mikroorganizmy w prztwórstwie domowym i technologii potraw
- Żywność fermentowana w kuchniach różnych narodów
- Żywność priobiotyczna
- Mikroorganizmy w nowoczesnej biotechnologii żywności
- Mikroorganizmy niepożądane w żywności i skutki ich oddziaływania
- Ochrona konsumenta w świtle obowiązujących przepisów prawnych
Literatura uzupełniająca