-
Ewolucja na talerzu czyli wczoraj, dziś i jutro żywienia człowieka
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 2 - 5 dni roboczych |
Cena przesyłki | 12 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788371607820 |
EAN | 9788371607820 |
Jubileusz dwudziestolecia Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności jest dobrą okazją, by rozmaitym aspektom żywienia człowieka przyjrzeć się z perspektywy upływającego czasu, stąd uproszczony tytuł tej publikacji "Ewolucja na talerzu" oraz szczególny dobór autorów z kraju i zagranicy.
Książka składa się z dwóch integralnych części. Pierwsza z nich traktuje o historii , dniu dzisiejszym i przyszłości odżywiania się mieszkańców naszego globu, z położeniem akcentu na związki z aktywnością fizyczną, środowiskiem naturalnym i promocją zdrowia. Ukazuje też ewolucję sztuki kulinarnej i perspektywy rozwoju gastronomii oraz współczesne problemy związane z żywnością prozdrowotną i suplementacją diety.
Druga część książki poświęcona jest nauce o żywieniu człowieka, jej podwalinom, współczesnym osiągnięciom i zadaniom na przyszłość. Mowa w niej również o zmianach w podejściu do norm żywieniowych i tabel wartości odżywczych jako podstawowych instrumentów racjonalizacji żywienia oraz metodologii oceny sposobu żywienia i jego adekwatności do potrzeb organizmu.
Jubileuszowy charakter publikacji podkreśla krótka ilustrowana historia Olimpiady.
- Format: 17.0x23.0cm
- Autor: Jan Gawęcki (red.)
- Objętość: 144
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2015
- Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu