-
Co warto wiedzieć o diecie łatwostrawnej?
Wysyłka w ciągu | 2 - 5 dni roboczych |
Cena przesyłki | 12 |
Dostępność | Mało 5 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788360466223 |
EAN | 9788360466223 |
Żywienie człowieka jest jedną z najmłodzszych nauk przyrodniczych, łączących wiedzę z różnych dziedzin nauk przyrodniczych, łączących wiedzę z różnych dziedzin: chemii, biologii, biochemii i medycyny.
Szczególną częścią tej nauki jest żywienie w chorobie (dietetyka). Jest to ważny element prawidłowej terapii, a w wielu schorzeniach – podstawa postępowania leczniczego.
Właściwa dieta jest w wielu schorzeniach pierwszym etapem leczenia.
W początkowej fazie choroby najczęściej zalecana jest dieta łatwo strawna, której zasady omawia niniejsza książka.
Do prowadzenia racjonalnego żywienia osób, niezbędne jest przestrzeganie kilku prawideł określanych jako 5 razy U:
1. U – urozmaicenie
2. U – umiarkowanie
3. U – uregulowanie
4. U – umiejętność przyrządzania potraw podczas obróbki kulinarnej
5. U – uprawianie sportu, ćwiczeń lub spacer
oraz ostatnia ważna rada, która pomaga w życiu i zachowaniu zdrowia:
6. U – uśmiechnij się, bo dieta łatwostrawna nie jest trudna.
- Autorzy: Jolanta Mikołajczak, Joanna Wyka, Jadwiga Biernat
- Format: 13.1x19.0cm
- Objętość: 112
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2006
- Wydawca: MedPharm
Wstęp
GRUPY PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH
Produkty zbożowe
Warzywa i owoce
Mleko i przetwory mleczne
Mięso, wędliny, ryby oraz jaja
Tłuszcze
Cukier i słodycze
ENERGIA I SKŁADNIKI ODŻYWCZE
Energia
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
Witaminy
Składniki mineralne
Woda
CHARAKTERYSTYKA DIETY ŁATWO STRAWNEJ
Co można podawać na poszczególne posiłki?
Techniki kulinarnego przygotowania produktów i potraw
Naczynia kuchenne
Przyprawy
Wykaz produktów i potraw dozwolonych i przeciwskazanych
Racje pokarmowe w diecie łatwo strawnej wyrażone w produktach spożywczych
Zawartość energii i składników odźywczych w racjach pokarmowych
PRZYKŁADY JADŁOSPISÓW W DIECIE ŁATWO STRAWNEJ
Receptury i kulinarne przygotowanie wybranych potraw i napojów
Lista wybranych produktów, ich przybliżonych miar i ilości w gramach