• Co warto wiedzieć o diecie łatwostrawnej?

25.00 -8% 23.00
Najniższa cena z 30 dni przed promocją:
25
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2 - 5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Poczta Polska 19
Kurier DHL 19
Dostępność Mało
ISBN 9788360466223

Żywienie człowieka jest jedną z najmłodzszych nauk przyrodniczych, łączących wiedzę z różnych dziedzin nauk przyrodniczych, łączących wiedzę z różnych dziedzin: chemii, biologii, biochemii i medycyny.

Szczególną częścią tej nauki jest żywienie w chorobie (dietetyka). Jest to ważny element prawidłowej terapii, a w wielu schorzeniach – podstawa postępowania leczniczego.

Właściwa dieta jest w wielu schorzeniach pierwszym etapem leczenia.

W początkowej fazie choroby najczęściej zalecana jest dieta łatwo strawna, której zasady omawia niniejsza książka.

Do prowadzenia racjonalnego żywienia osób, niezbędne jest przestrzeganie kilku prawideł określanych jako 5 razy U:

   1. U – urozmaicenie
   2. U – umiarkowanie
   3. U – uregulowanie
   4. U – umiejętność przyrządzania potraw podczas obróbki kulinarnej
   5. U – uprawianie sportu, ćwiczeń lub spacer

oraz ostatnia ważna rada, która pomaga w życiu i zachowaniu zdrowia:
   6. U – uśmiechnij się, bo dieta łatwostrawna nie jest trudna.

  • Autorzy: Jolanta Mikołajczak, Joanna Wyka, Jadwiga Biernat
  • Format: 13.1x19.0cm
  • Objętość: 112
  • Oprawa: Miękka
  • Rok wydania: 2006
  • Wydawca: MedPharm

Wstęp

GRUPY PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH

Produkty zbożowe

Warzywa i owoce

Mleko i przetwory mleczne

Mięso, wędliny, ryby oraz jaja

Tłuszcze

Cukier i słodycze

ENERGIA I SKŁADNIKI ODŻYWCZE

Energia

Białka

Tłuszcze

Węglowodany

Witaminy

Składniki mineralne

Woda

CHARAKTERYSTYKA DIETY ŁATWO STRAWNEJ

Co można podawać na poszczególne posiłki?

Techniki kulinarnego przygotowania produktów i potraw

Naczynia kuchenne

Przyprawy

Wykaz produktów i potraw dozwolonych i przeciwskazanych

Racje pokarmowe w diecie łatwo strawnej wyrażone w produktach spożywczych

Zawartość energii i składników odźywczych w racjach pokarmowych

PRZYKŁADY JADŁOSPISÓW W DIECIE ŁATWO STRAWNEJ

Receptury i kulinarne przygotowanie wybranych potraw i napojów

Lista wybranych produktów, ich przybliżonych miar i ilości w gramach

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.