„ŻYWIENIE KLINICZNE. PRAKTYCZNE ZAGADNIENIA” TO OBOWIĄZKOWA POZYCJA, PORUSZAJĄCA AKTUALNE PROBLEMY ŻYWIENIA KLINICZNEGO DLA STUDENTÓW KIERUNKÓW MEDYCZNYCH, LEKARZY PRAKTYKÓW, JAK I PACJENTÓW I ICH RODZIN W WARUNKACH DOMOWYCH.
Autorzy monografii w szerokim zakresie ukazują zagadnienia kluczowe w prawidłowym i właściwym planowaniu leczenia żywieniowego u różnych grup i typów pacjentów, takie jak:
• rola składników odżywczych,
• bezpieczeństwo żywności i żywienia,
• zalecenia żywieniowe,
• zasady żywienia w wielu chorobach, m.in. dyslipidemii, chorobach nerek, cukrzycy, niewydolności serca, alergii i nietoleracjach pokarmowych, wybranych chorobach przewodu pokarmowego oraz w chorobach nowotworowych,
• problemy żywienia dojelitowego i pozajelitowego, także w warunkach domowych.
Autorzy: Sylwia Małgorzewicz Rok wydania: 2020 Oprawa: twarda Ilość stron: 472 Wymiary: 170 x 240 mm