• Żywienie Kliniczne. Praktyczne zagadnienia. Tom I - II

198.00 -8% 182.16
Najniższa cena z 30 dni przed promocją:
198
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2 - 5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Kurier DHL 19.7
Dostępność Mało
ISBN 9788375632972

„ŻYWIENIE KLINICZNE. PRAKTYCZNE ZAGADNIENIA” TO OBOWIĄZKOWA POZYCJA, PORUSZAJĄCA AKTUALNE PROBLEMY ŻYWIENIA KLINICZNEGO DLA STUDENTÓW KIERUNKÓW MEDYCZNYCH, LEKARZY PRAKTYKÓW, JAK I PACJENTÓW I ICH RODZIN W WARUNKACH DOMOWYCH.


Autorzy monografii w szerokim zakresie ukazują zagadnienia kluczowe w prawidłowym i właściwym planowaniu leczenia żywieniowego u różnych grup i typów pacjentów, takie jak:

•    rola składników odżywczych,
•    bezpieczeństwo żywności i żywienia,
•    zalecenia żywieniowe,
•    zasady żywienia w wielu chorobach, m.in. dyslipidemii, chorobach nerek, cukrzycy, niewydolności serca, alergii i nietoleracjach pokarmowych, wybranych chorobach przewodu pokarmowego oraz w chorobach nowotworowych,
•    problemy żywienia dojelitowego i pozajelitowego, także w warunkach domowych.

 

Autorzy: Sylwia Małgorzewicz
Rok wydania: 2020
Oprawa: twarda
Ilość stron: 472
Wymiary: 170 x 240 mm
  1. Wprowadzenie – Wiesława Łysiak-Szydłowska
  2. Bezpieczeństwo żywności i żywienia – Magdalena Skotnicka, Filip Kłobukowski, Maria Śmiechowska
  3. Nutraceutyki – Patrycja Gogga, Zdzisław Kochan
  4. Metody oceny sposobu żywienia – Małgorzata Kaczkan
  5. Zalecenia żywieniowe dla osób zdrowych – Edyta Wernio
  6. Żywienie osób starszych – Edyta Wernio
  7. Żywienie dzieci i młodzieży oraz kobiet w okresie ciąży i laktacji – Magdalena Pieszko
  8. Witaminy – Edyta Wernio
  9. Składniki mineralne – Natalia Szupryczyńska
  10. Mechanizmy regulacji głodu i sytości – Maria Gnacińska-Szymańska, Jolanta Anna Dardzińska
  11. Mikrobiom jelita – Agata Janczy
  12.  Niedożywienie i ocena stanu odżywienia – Sylwia Małgorzewicz, Aleksandra Śliwińska,
  13. Przyczyny, rozpoznawanie i leczenie otyłości – Marta Stankiewicz, Marta Gruchała-Niedoszytko
  14. Postępowanie niefarmakologiczne w dyslipidemii – Monika Ręcka
  15. Cukrzyca – zasady postępowania żywieniowego – Elżbieta Orłowska-Kunikowska, Aleksandra Śliwińska
  16. Zasady żywienia w chorobach nerek – Sylwia Małgorzewicz
  17. Żywienie w POChP i niewydolności serca – Marta Gruchała-Niedoszytko, Marta Stankiewicz
  18. Alergie i nietolerancje pokarmowe – Eliza Wasilewska, Marta Gruchała-Niedoszytko
  19. Wybrane choroby przewodu pokarmowego – problemy żywieniowe – Katarzyna Gładyś, Marcin Folwarski
    19. I. Choroba wrzodowa
    19. II. Choroba refluksowa przełyku
    19. III. Kamica żółciowa
    19. IV. Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby
    19. V. Przewlekłe zapalenie wątroby i marskość wątroby
    19. VI. Zespół jelita nadwrażliwego
    19. VII. Choroba trzewna
    19. VIII. Nieswoiste zapalenia jelit – (Marcin Folwarski)
    19. IX Choroby trzustki – (Marcin Folwarski)
  20. Zalecenia żywieniowe w onkologii – Ewa Sobczak
  21. Podstawy żywienia dojelitowego i pozajelitowego – Sylwia Małgorzewicz, Ewa Sobczak
  22. Żywienie w warunkach domowych – Marcin Folwarski
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.