• 60 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych

Autor Red. Danuta Gajewska
Rok wydania 2015
Liczba stron 368
Oprawa miękka
Format 145 x 205
71.00 -11% 62.85
Najniższa cena z 30 dni przed promocją:
71
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2 - 5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Poczta Polska 19
Kurier DHL 19
Dostępność Duża dostępność
ISBN 9788365195487

Powiązania między odżywianiem a powstawaniem chorób lub różnego rodzaju zaburzeń zdrowotnych zostały już niejednokrotnie potwierdzone i nie dotyczą one jedynie dolegliwości układu krążenia, cukrzycy czy nadwagi. Dlatego też udzielanie porad z zakresu prawidłowego odżywiania powinno stać się lekarskim zwyczajem, ponieważ tak jak nieodpowiednia dieta może przyczynić się do rozwoju różnorodnych zaburzeń zdrowotnych lub patologii, tak zdrowe odżywianie pozwala wyeliminować liczne dolegliwości czy je złagodzić Celem tej książki jest więc pokazanie - na przykładach różnych dolegliwości oraz chorób - szczegółowych i przystępnych porad, adresowanych zarówno do pacjentów, jak i do pracowników służby zdrowia. Drugie wydanie wzbogacone jest o dziewięć kolejnych diet, m.in. dietę zalecaną przy niedożywieniu i chorobach nowotworowych, dnie moczanowej czy stwardnieniu rozsianym.

Rozdział 1: Alergie pokarmowe

Rozdział 2: Alkoholizm

Rozdział 3: Antywitamina K – terapia antykoagulantem (AVK)

Rozdział 4: Aplazja – zanik szpiku kostnego

Rozdział 5: Atopowe zapalenie skóry

Rozdział 6: Celiakia, nietolerancja glutenu

Rozdział 7: Chemioterapia, radioterapia nowotworów

Rozdział 8: Chirurgia bariatryczna i odżywianie

Rozdział 9: Choroba Alzheimera, zaburzenia poznawcze

Rozdział 10: Choroba refluksowa przełyku

Rozdział 11: Choroba uchyłkowa jelit

Rozdział 12: Choroba zwyrodnieniowa stawów

Rozdział 13: Choroby układu sercowo-naczyniowego – czynniki ryzyka

Rozdział 14: Ciąża, cukrzyca ciężarnych

Rozdział 15: Cukrzyca typu I – insulinozależna

Rozdział 16: Cukrzyca typu II – insulinoniezależna

Rozdział 17: Depresja

Rozdział 18: Dieta bezresztkowa

Rozdział 19: Dieta ściśle beztłuszczowa

Rozdział 20: Dieta ubogobłonnikowa

Rozdział 21: Dna moczanowa

Rozdział 22: Gastrektomia

Rozdział 23: Hemoroidy

Rozdział 24: Hiperlipidemia (hipercholesterolemia, hipertrójglicerydemia)

Rozdział 25: Impotencja

Rozdział 26: Kamica nerkowa

Rozdział 27: Kamica żółciowa, zapalenie pęcherzyka żółciowego, cholecystektomia

Rozdział 28: Kortykosteroidy – długotrwała terapia

Rozdział 29: Laktoza, nietolerancja laktozy

Rozdział 30: Marskość wątroby niepowikłana

Rozdział 21: Menopauza

Rozdział 32: Nadciśnienie tętnicze

Rozdział 33: Nadwaga i otyłość

Rozdział 34: Niedożywienie i chirurgia

Rozdział 35: Niedożywienie i choroba nowotworowa

Rozdział 36: Niedożywienie u osób w podeszłym wieku

Rozdział 37: Nieswoiste zapalenia jelit (choroba Leśniowskiego-Crohna)

Rozdział 38: Niewydolność serca

Rozdział 39: Nikotyna, rzucanie palenia i odżywianie

Rozdział 40: Nowotwór a odżywianie: profilaktyka raka sutka

Rozdział 41: Odleżyny

Rozdział 42: Osteoporoza

Rozdział 43: Ostra biegunka

Rozdział 44: Owrzodzenia żylne

Rozdział 45: Przerost prostaty, zapobieganie przez dietę

Rozdział 46: Przewlekła niewydolność nerek – dializa

Rozdział 47: Przewlekła obturacyjna choroba płuc

Rozdział 48: Przewlekłe zapalenie trzustki

Rozdział 49: Sen i odżywianie, praca w nietypowych godzinach

Rozdział 50: Stwardnienie rozsiane

Rozdział 51: Trądzik

Rozdział 52: Wodobrzusze

Rozdział 53: Wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Rozdział 54: Zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego

Rozdział 55: Zapalenie błony śluzowej żołądka i choroba wrzodowa

Rozdział 56: Zaparcia

Rozdział 57: Zespół krótkiego jelita i zasady odżywiania

Rozdział 58: Zespół metaboliczny

Rozdział 59: Zmęczenie (astenia)

Rozdział 60: Znieczulenie ogólne 

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.