-
Kompendium suplementów diety
Wysyłka w ciągu | 2 - 5 dni roboczych |
Cena przesyłki | 12 |
Dostępność | Mało 7 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788366866324 |
EAN | 9788366866324 |
Nauka staje się siłą wprowadzającą zmiany i stawiającą nowe wymagania rynkowi żywności i suplementów diety. Niezwykle szybki postęp w dziedzinie biochemii, medycyny molekularnej czy nutrigenomiki powoduje, że właśnie te dziedziny będą miały coraz większy wpływ na żywność.
Jak wiadomo, aby żyć – musimy się odżywiać. Ale sposób życia zmienia się i musi zmieniać się też sposób żywienia. Czasem słyszy się opinię, że wystarczy zdrowo się odżywiać, a żadne suplementy diety nie będą nam potrzebne. Otóż nie jest to prawda.
Perfekcyjnie zbilansowana dieta, dostarczająca wszystkich koniecznych składników odżywczych, jest trudna do zrealizowania. Warto zauważyć, że poglądy na to, co jest zdrowe zmieniały się na przestrzeni dziejów. Obecnie również trwają dyskusje i spory (np. masło czy margaryna, ile jajek tygodniowo), ale nie są kwestionowane korzyści zdrowotne z dużego spożycia warzyw i owoców.
W USA, a także w Europie lansowana jest dieta 5D, czyli 5 razy dziennie owoce i warzywa. Niestety, mimo ustalenia optymalnej diety przez naukowców i propagowania jej walorów, stosuje ją tylko ok. 10% ludzi.
Nowoczesny styl życia doprowadził do znaczących zmian w dziennym spożyciu wielu składników. Odchodzi się od gotowania w domu, rośnie natomiast konsumpcja przemysłowo przetworzonej żywności. Taka żywność często zawiera mało oryginalnych składników odżywczych, muszą być one otrzymywane ze źródeł alternatywnych. Dodatkowo, w rozwiniętych społeczeństwach widoczna jest tendencja do prowadzenia siedzącego trybu życia. Dla wielu osób jedyny spacer to droga na parking i z powrotem. Tacy ludzie potrzebują mniej energii i mniej jedzą. Jednak zapotrzebowanie organizmu na szereg mikroskładników diety pozostało takie samo. Ile i jakich składników brakuje i skąd je wziąć? No właśnie!
Propozycje uzupełnienia niedoborów, pojawiających się na różnych etapach życia, przynosi ta książka. W każdym indywidualnym przypadku warto zasięgnąć opinii dietetyka, lekarza rodzinnego lub farmaceuty.
Prof. n. farm. dr hab. n. chem. Iwona Wawer, emerytowany kierownik Zakładu Chemii Fizycznej na Wydziale Farmaceutycznym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
- Autorzy: Iwona Wawer
- Format: 16,5x24,0
- Objętość: 220
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2023
- Wydawca: Medyk
I. Wstęp
II. Dieta a suplementy diety
1. Co to jest suplement diety?
2. Suplementy na świecie
3. Suplementy w Ameryce
4. Suplementy w Polsce
5. Amerykańska dieta: 5D
6. Dieta śródziemnomorska
7. Dieta DASH
8. Dieta dawniej i dziś
9. Oazy długowieczności i dieta „biblijna
III. Suplementacja oparta na faktach
1. Podstawy suplementacji
2. Wolne rodniki i stres oksydacyjny
3. Sprawdźmy: brakuje czy nie?
4. Witaminy w suplementach diety
5. Składniki mineralne w suplementach
6. Inne składniki suplementów IV. Suplementy na zdrowie
1. Wino w kapsułkach?
2. Wskazania zdrowotne dla żurawiny
3. Antocyiany z „superjagód aronii
4. Przy herbacie o młodości
5. Nutrikosmetyki na urodę
6. Jak schudnąć? Oto jest pytanie!
7. Bądźmy mądrzejsi, czyli czego potrzebuje mózg
8. Menopauza i inne problemy kobiece
9. Męskie problemy: prostata, płodność
10. Zdrowe oczy w epoce komputerów (i TV)
11. Kości i stawy
12. Jak nie zachorować na raka
13. Wspomaganie diety diabetyków
14. Suplementy diety w czasach post-COVID
V. Surowce z dalekich krajów w suplementach
1. Koreański żeń-szeń
2. Miłorząb z epoki dinozaurów
3. Spróbuj guarany!
4. Kurkuma
5. Imbir
6. Kadzidłowiec indyjski
7. Pelargonia afrykańska - umckaloabo w Europie
8. Peruwiańska maca
9. Vilcacora - pnącze z kocimi pazurami
10. Chanca piedra - łamacz kamieni
11. Różeniec górski
12. Szafran: na dobry nastrój
VI. Suplementy botaniczne, czyli zioła w pigułce
1. Ziołolecznictwo i fitoterapia
2. Związki naturalne czy syntetyczne?
3. Mieszanki ziół w kapsułkach Pożyteczne kontakty i informacje
Piśmiennictwo