Dietetyka oparta na dowodach

ISBN: 9788378460398
Dostępność: Mało
Maksymalna ilość dla możliwych parametrów produktu została osiągnięta.
Wysyłka w ciągu:3 - 5 dni roboczych
Cena przesyłki: 12
Paczkomaty InPost:
12
InPost Kurier:
13
Poczta Polska:
14
Kurier DPD:
15.5
Autor:
Pod redakcją Elżbiety Poniewierki
Rok wydania:
2016
Liczba stron:
262
Oprawa:
miękka
Format:
176 x 250
Cena: 71.00
-10%
Stara cena: 79.00
Ilość (szt.):
Udostępnij:

Przedmowa

Inspiracją do powstania tej książki był z jednej strony wzrost liczby publikacji naukowych dowodzących skomplikowanego związku żywienia ze zdrowiem i z rozwojem chorób, a z drugiej – pojawianie się mnóstwa nieudokumentowanych naukowo doniesień na ten temat, opartych głównie na publikacjach reklamowo-marketingowych. Te ostatnie rozpowszechniane są na łamach kolorowej prasy i w Internecie, a także – co uważam za najgorsze – w gabinetach lekarzy i dietetyków. Kiedyś uważałam, że osoba zdrowa może eksperymentować ze swoim żywieniem, dziś wiem, że eksperymenty takie to również eksperymenty ze zdrowiem. A przecież wiele niekonwencjonalnych i nieudokumentowanych naukowo sposobów żywienia jest zalecanych także osobom chorym.

Książka ta – o nieco prowokacyjnym tytule – nie jest podręcznikiem dietetyki, nie traktuje też o diecie, lecz ma przedstawić problemy żywienia człowieka w aspekcie naukowym, dokumentując aktualną wiedzę leżącą u podstaw żywienia człowieka w zdrowiu i w chorobie. Do jej przestudiowania zachęcam osoby zawodowo interesujące się tą tematyką: lekarzy, dietetyków, pielęgniarki, przedstawicieli innych zawodów medycznych oraz studentów kierunków medycznych, a także osoby niezwiązane z medycyną – każdy znajdzie w niej coś dla siebie.

Elżbieta Poniewierka

SPIS TREŚCI

01. Prawidłowo żywione dziecko – zdrowy dorosły

02. Niedożywienie

03. Doustna suplemenatcja pokarmowa

04. Nutrigenetyka         

05. Tkanka tłuszczowa – ważny narząd w organizmie człowieka

06. Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby

07. Żywienie i choroby nowotworowe

08. Nietolerancja i alergia pokarmowa- czy coś je łączy?

09. Celiakia – jakie stanowi zagrożenia?

10. Wpływ żywienia na mechanizmy odpowiedzi immunologicznej

11. Aspekty ekonomiczne niedożywienia i leczenia żywieniowego

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Komentarze i opinie mogą dodawać tylko zalogowani Klienci.
Sklep internetowy na oprogramowaniu Sky-Shop.pl SKY-SHOP Sklep internetowy
Proszę czekać ...

Informacja

Zalogowano poprawnie

Produkt został dodany do koszyka

Do Twojego koszyka została dodana wybrana ilość sztuk produktu. Podczas realizacji zamówienia będzie można ją zmienić.

Szczegółowa zawartość koszyka znajduje się u góry strony pod ikoną koszyka.

Informacja

Produkt został dodany do przechowalni