• Dietetyka oparta na dowodach

Autor Pod redakcją Elżbiety Poniewierki
Rok wydania 2016
Liczba stron 262
Oprawa miękka
Format 176 x 250
79.00 -47% 42.00
Najniższa cena z 30 dni przed promocją:
79
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2 - 5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Poczta Polska 19
Kurier DHL 19
Dostępność Mało
ISBN 9788378460398

Przedmowa

Inspiracją do powstania tej książki był z jednej strony wzrost liczby publikacji naukowych dowodzących skomplikowanego związku żywienia ze zdrowiem i z rozwojem chorób, a z drugiej – pojawianie się mnóstwa nieudokumentowanych naukowo doniesień na ten temat, opartych głównie na publikacjach reklamowo-marketingowych. Te ostatnie rozpowszechniane są na łamach kolorowej prasy i w Internecie, a także – co uważam za najgorsze – w gabinetach lekarzy i dietetyków. Kiedyś uważałam, że osoba zdrowa może eksperymentować ze swoim żywieniem, dziś wiem, że eksperymenty takie to również eksperymenty ze zdrowiem. A przecież wiele niekonwencjonalnych i nieudokumentowanych naukowo sposobów żywienia jest zalecanych także osobom chorym.

Książka ta – o nieco prowokacyjnym tytule – nie jest podręcznikiem dietetyki, nie traktuje też o diecie, lecz ma przedstawić problemy żywienia człowieka w aspekcie naukowym, dokumentując aktualną wiedzę leżącą u podstaw żywienia człowieka w zdrowiu i w chorobie. Do jej przestudiowania zachęcam osoby zawodowo interesujące się tą tematyką: lekarzy, dietetyków, pielęgniarki, przedstawicieli innych zawodów medycznych oraz studentów kierunków medycznych, a także osoby niezwiązane z medycyną – każdy znajdzie w niej coś dla siebie.

Elżbieta Poniewierka

01. Prawidłowo żywione dziecko – zdrowy dorosły

02. Niedożywienie

03. Doustna suplemenatcja pokarmowa

04. Nutrigenetyka         

05. Tkanka tłuszczowa – ważny narząd w organizmie człowieka

06. Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby

07. Żywienie i choroby nowotworowe

08. Nietolerancja i alergia pokarmowa- czy coś je łączy?

09. Celiakia – jakie stanowi zagrożenia?

10. Wpływ żywienia na mechanizmy odpowiedzi immunologicznej

11. Aspekty ekonomiczne niedożywienia i leczenia żywieniowego

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.