-
Dietetyka oparta na dowodach
Wysyłka w ciągu | 2 - 5 dni roboczych |
Cena przesyłki | 12 |
Dostępność | Mało 2 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788378460398 |
EAN | 9788378460398 |
Przedmowa
Inspiracją do powstania tej książki był z jednej strony wzrost liczby publikacji naukowych dowodzących skomplikowanego związku żywienia ze zdrowiem i z rozwojem chorób, a z drugiej – pojawianie się mnóstwa nieudokumentowanych naukowo doniesień na ten temat, opartych głównie na publikacjach reklamowo-marketingowych. Te ostatnie rozpowszechniane są na łamach kolorowej prasy i w Internecie, a także – co uważam za najgorsze – w gabinetach lekarzy i dietetyków. Kiedyś uważałam, że osoba zdrowa może eksperymentować ze swoim żywieniem, dziś wiem, że eksperymenty takie to również eksperymenty ze zdrowiem. A przecież wiele niekonwencjonalnych i nieudokumentowanych naukowo sposobów żywienia jest zalecanych także osobom chorym.
Książka ta – o nieco prowokacyjnym tytule – nie jest podręcznikiem dietetyki, nie traktuje też o diecie, lecz ma przedstawić problemy żywienia człowieka w aspekcie naukowym, dokumentując aktualną wiedzę leżącą u podstaw żywienia człowieka w zdrowiu i w chorobie. Do jej przestudiowania zachęcam osoby zawodowo interesujące się tą tematyką: lekarzy, dietetyków, pielęgniarki, przedstawicieli innych zawodów medycznych oraz studentów kierunków medycznych, a także osoby niezwiązane z medycyną – każdy znajdzie w niej coś dla siebie.
Elżbieta Poniewierka
01. Prawidłowo żywione dziecko – zdrowy dorosły
02. Niedożywienie
03. Doustna suplemenatcja pokarmowa
04. Nutrigenetyka
05. Tkanka tłuszczowa – ważny narząd w organizmie człowieka
06. Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby
07. Żywienie i choroby nowotworowe
08. Nietolerancja i alergia pokarmowa- czy coś je łączy?
09. Celiakia – jakie stanowi zagrożenia?
10. Wpływ żywienia na mechanizmy odpowiedzi immunologicznej
11. Aspekty ekonomiczne niedożywienia i leczenia żywieniowego