-
Emocje a jedzenie
Wysyłka w ciągu | 2 - 5 dni roboczych |
Cena przesyłki | 12 |
Dostępność | Mało 1 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788366892880 |
EAN | 9788366892880 |
Emocje a jedzenie to ważna i wypełniająca lukę na rynku wydawniczym książka pod redakcją prof. Agaty Szulc, prezes elekt Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego i kierownik Kliniki Psychiatrycznej Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Monografia bardzo przystępnie omawia mechanizmy i struktury organizmu biorące udział w regulowaniu emocji i apetytu, a także zaburzenia odżywiania wraz z innymi trudnościami psychicznymi i ich skutkami dla organizmu. Ponadto szeroko przedstawia profesjonalne metody interwencji w kryzysie psychicznym mogące zapobiegać rozwojowi zaburzeń odżywiania, w tym otyłości.
Odbiorcami książki mogą być nie tylko pracownicy służby zdrowia, ale także studenci kierunków medycznych i społecznych oraz osoby, które zawodowo lub osobiście stykają się z następstwami zaburzeń odżywiania.
Opisana w monografii niezwykła interakcja między tym, co jemy, a tym, co czujemy, może być szczególnie interesująca w dzisiejszych trudnych, postpandemicznych czasach.
- Autor: pod redakcją Agaty Szulc
- Format: 16.0x24.0cm
- Objętość: 156
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2022
- Wydawca: Medical Education
1. Budowa ośrodkowego układu nerwowego.
2. Fizjologiczne mechanizmy regulacji głodu, apetytu i sytości.
3. Emocje.
4. Regulacja emocji a otyłość.
5. Zaburzenia odżywiania.
6. Otyłość a otępienie.
7. Leczenie farmakologiczne otyłości.
8. Psychologiczne aspekty leczenia otyłości.
9. Psychoterapia otyłości