• Technologia produktów roślinnych. Leki, suplementy diety i kosmetyki.

141.30 -8% 130.00
Najniższa cena z 30 dni przed promocją:
141.3
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2 - 5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Poczta Polska 19
Kurier DHL 19
Dostępność Mało
ISBN 9788378461531

Świat roślin (tzw. flora) to bogactwo surowców służących człowiekowi zarówno do przetrwania, jak i do upiększania życia. Szczególne miejsce w dziejach ludzkości należy się roślinom leczniczym, tzn. służącym ratowaniu zdrowia i życia. Takie surowce roślinne określa się od wieków terminem "zioła". Rośliny stosowane w celach leczniczych były zawsze przetwarzane, by nadać im formę nadającą się do użycia w sposób odpowiedni w danym schorzeniu. Tak więc przygotowywane były np. wywary do spożycia lub maści na skórę. Wraz z rozwojem farmacji, a potem przemysłu farmaceutycznego, dosyć ostra stawała się granica pomiędzy rośliną leczniczą i stosowaną w celach spożywczych. Przełom XX i XXI wieku przyniósł jednak ponowne zatarcie tej granicy poprzez wprowadzenie kategorii produktów spożywczych - suplementów diety. Także rozwijający się przemysł kosmetyczny korzysta z coraz szerszej gamy surowców roślinnych, w tym z takich, które wcześniej były zarezerwowane dla produktów leczniczych.

  • Autor: praca zbiorowa
  • Format: 17.3x24.3cm
  • Objętość: 322
  • Oprawa: Twarda
  • Rok wydania: 2022
  • Wydawca: Medpharm

1. Wprowadzenie.

2. Gospodarka surowcowa.

3. Przetwórstwo zielarskie.

4. Nowe metody wytwarzania bioaktywnych substancji roślinnych.

5. Technologia postaci produktu z przetworem roślinnym.

6. Kontrola procesów wytwarzania.

7. Kontrola jakości surowców i produktów.

8. Kontrola zanieczyszczeń w surowcach i produktach - mykotoksyny i pestycydy.

9. Wiadomości ogólne i podstawowa terminologia.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.