-
Technologia produktów roślinnych. Leki, suplementy diety i kosmetyki.
Wysyłka w ciągu | 2 - 5 dni roboczych |
Cena przesyłki | 12 |
Dostępność | Mało 4 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788378461531 |
EAN | 9788378461531 |
Świat roślin (tzw. flora) to bogactwo surowców służących człowiekowi zarówno do przetrwania, jak i do upiększania życia. Szczególne miejsce w dziejach ludzkości należy się roślinom leczniczym, tzn. służącym ratowaniu zdrowia i życia. Takie surowce roślinne określa się od wieków terminem "zioła". Rośliny stosowane w celach leczniczych były zawsze przetwarzane, by nadać im formę nadającą się do użycia w sposób odpowiedni w danym schorzeniu. Tak więc przygotowywane były np. wywary do spożycia lub maści na skórę. Wraz z rozwojem farmacji, a potem przemysłu farmaceutycznego, dosyć ostra stawała się granica pomiędzy rośliną leczniczą i stosowaną w celach spożywczych. Przełom XX i XXI wieku przyniósł jednak ponowne zatarcie tej granicy poprzez wprowadzenie kategorii produktów spożywczych - suplementów diety. Także rozwijający się przemysł kosmetyczny korzysta z coraz szerszej gamy surowców roślinnych, w tym z takich, które wcześniej były zarezerwowane dla produktów leczniczych.
- Autor: praca zbiorowa
- Format: 17.3x24.3cm
- Objętość: 322
- Oprawa: Twarda
- Rok wydania: 2022
- Wydawca: Medpharm
1. Wprowadzenie.
2. Gospodarka surowcowa.
3. Przetwórstwo zielarskie.
4. Nowe metody wytwarzania bioaktywnych substancji roślinnych.
5. Technologia postaci produktu z przetworem roślinnym.
6. Kontrola procesów wytwarzania.
7. Kontrola jakości surowców i produktów.
8. Kontrola zanieczyszczeń w surowcach i produktach - mykotoksyny i pestycydy.
9. Wiadomości ogólne i podstawowa terminologia.