-
Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka
Wysyłka w ciągu | 2 - 5 dni roboczych |
Cena przesyłki | 12 |
Dostępność | Średnia dostępność 21 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788323339663 |
EAN | 9788323339663 |
Książka zawiera syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, zarówno w wymiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Podkreśla jej zasadniczą funkcję odżywczą, ale podejmuje też tematykę antropogenizacji żywności. Człowiek bowiem ingeruje we wszystkie etapy powstawania żywności: „od pola rolnika do stołu użytkownika". W żywności zatem mogą się znaleźć: obce i naturalne nieodżywcze substancje związane z produkcją i obrotem, związki pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki termicznej, a także dodatki do żywności celowo dodane oraz alergeny pokarmowe. Dlatego zasadniczego znaczenia nabiera poruszany w podręczniku problem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zarówno w skali krajowej, jak i międzynarodowej. Prof. dr hab. n. med. Emilia Kolarzyk Tematyka podręcznika jest różnorodna, a przedstawione zagadnienia wymagają interdyscyplinarnego ujęcia, stąd też Autorzy opracowujący poszczególne problemy reprezentują różne dziedziny wiedzy medycznej i przyrodniczej. Sprawia to, że poziom merytoryczny podręcznika jest wysoki, a rozdziały opracowane są w sposób rzetelny i kompetentny. Zostały uwzględnione najnowsze osiągnięcia naukowe oraz aktualne piśmiennictwo i uregulowania prawne, obowiązujące zarówno w Polsce, jak i w innych krajach Unii Europejskiej. Tak napisany podręcznik znajdzie na pewno szerokie grono odbiorców. Z recenzji prof. dr. hab. n. med. Andrzeja Borzęckiego Z satysfakcją pragnę podkreślić, że rozdziały związane z toksykologią prezentują szczególnie wysoki poziom naukowy, i wyrażam przekonanie, że takie będzie również odczucie Czytelników. Z całą odpowiedzialnością rekomenduję Czytelnikom podręcznik Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka pod redakcją Emilii Kolarzyk, stworzony przez interdyscyplinarne grono wysokiej klasy specjalistów. Z recenzji prof. dr. hab. n. med. Janusza Pacha
- Redakcja: Kolarzyk Emilia
- Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
- Format: 16.5x24.0cm
- Rok wydania: 2020
- Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
- Objętość: 777
- Rok wydania: 2022
- ISBN: 9788323339663
- Rok wydania: 2023
I. WSPÓŁCZESNE I INTERDYSCYPLINARNE PODEJŚCIE DO ŻYWNOŚCI
II. SUBSTANCJE OBCE NIEODŻYWCZE W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH NALEŻĄCE DO GRUPY CELOWO DODANYCH
1. Dodatki do żywności
2. Nadzór nad bezpieczeństwem żywności
3. System RASFF
4. Etykietowanie środków spożywczych przeznaczonych dla konsumenta finalnego lub do zakładów żywienia zbiorowego
5. Wybrane kategorie środków spożywczych
6. Metody konserwowania żywności
7. Zagrożenia mikrobiologiczne w aspekcie bezpieczeństwa żywności
8. Ocena stanu sanitarnego zakładów żywienia zbiorowego
III. ŚRODOWISKOWE I ANTROPOGENICZNE UWARUNKOWANIA JAKOŚCI ŻYWNOŚCI
1. Związki stosowane w uprawach roślinnych
2. Związki mające zastosowanie w hodowli zwierzęcej
3. Zanieczyszczenia techniczne pochodzące z opakowań i urządzeń
4. Zanieczyszczenia pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki termicznej
IV. ODDZIAŁYWANIE TOKSYCZNE NA ORGANIZMY SUBSTANCJI OBCYCH NIEODŻYWCZYCH ZAWARTYCH W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH
1. Metale, półmetale i niemetale
2. Trwałe zanieczyszczenia organiczne (TZO)
3. Pozostałości leków weterynaryjnych w żywności
V. GRZYBY
1. Wiadomości wstępne
2. Aspekty dietetyczne grzybów wielkoowocnikowych
3. Zatrucia grzybami wielkoowocnikowymi
4. Zatrucia grzybami pleśniowymi – mykotoksyny i mykotoksykozy
VI. ROŚLINY KONSUMPCYJNE, PRZYPRAWOWE I OLEJKODAJNE
1. Korzyści i zagrożenia związane ze spożyciem roślin konsumpcyjnych
2. Toksyny i substancje antyodżywcze roślin konsumpcyjnych
3. Skutki toksyczne olejków eterycznych i roślin przyprawowych
VII. RYZYKO ZDROWOTNE ZWIĄZANE Z WYKORZYSTANIEM NANOTECHNOLOGII W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM
VIII. ALERGENY NATURALNE I DODATKI DO POKARMÓW JAKO PRZYCZYNY REAKCJI NADWRAŻLIWOŚCI POKARMOWEJ
Indeks rzeczowy