-
Zaburzenia lipidowe
Wysyłka w ciągu | 2 - 5 dni roboczych |
Cena przesyłki | 12 |
Dostępność | Mało 11 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788320033151 |
EAN | 9788320033151 |
Na powstawanie zmian miażdżycowych w tętnicach wpływają przede wszystkim zaburzenia lipidowe (m.in. nadmiar cholesterolu lub zbyt małe stężenie dobrego cholesterolu HDL w osoczu krwi), a także nadciśnienie tętnicze, palenie papierosów, otyłość, cukrzyca, mała aktywność fizyczna. Właściwe odżywianie i zdrowy tryb życia mogą jednak nawet w takich przypadkach zminimalizować ryzyko wystąpienia groźnych chorób układu krążenia, prowadzących m.in. do zawału serca lub udaru mózgu. W tym poradniku Czytelnik znajdzie rady, jak zmienić dietę, jakich potraw należy unikać, a z jakich produktów przyrządzać posiłki, aby poprawić stężenia lipidów we krwi. Propozycje tygodniowych jadłospisów i przepisy kulinarne ułatwią zastosowanie wskazanej diety. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
- Autorzy: Cybulska Barbara, Kłosiewicz-Latoszek Longina, Cichocka Aleksandra
- Format: 14.5x20.5cm
- ISBN: 8320033152
- Objętość: 164
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2014
- Rok wydania: 2015
- Wydawca: PZWL
Dane producenta
WYDAWNICTWO NAUKOWE PWN SPÓŁKA AKCYJNA
GOTTLIEBA DAIMLERA 2
02-460 Warszawa
Poland
226954504
dyrektywa@pwn.pl