-
Wybrane elementy żywienia a problemy zdrowotne krów mlecznych
Wysyłka w ciągu | 2 - 5 dni roboczych |
Cena przesyłki | 12 |
Dostępność | Mało 2 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788378460541 |
EAN | 9788378460541 |
Druga część książki „Wybrane elementy żywienia a problemy zdrowotne krów mlecznych” została wzbogacona o nowe treści oraz poszerzona o opis metod chowu.
Książka w sposób szczegółowy i usystematyzowany przedstawia problematykę pobierania paszy, energii paszy, źródeł białka, opisuje również normy żywienia krów.
Książka opisuje najczęściej występujące choroby metaboliczne (ich profilaktykę i leczenie) oraz choroby wynikające z nieprawidłowego żywienia, takie jak mikotoksykozy, choroby kończyn, zapalenie macicy, niedobory mineralne, zatrucia azotynami i azotanami.
Książka zawiera liczne tabele i wykresy, które ułatwiają korzystającym lepsze zrozumienie przedstawionych zagadnień.
I. POBIERANIE PASZY
1. Czynniki regulujące pobieranie paszy u krów mlecznych wysoko wydajnych
II. BIAŁKA PASZY
1. Źródła białka oraz aminokwasy chronione
2. Modele syntezy białka w gruczole mlekowym krów mlecznych
3. Suszone wywary zbożowe (DDGS) jako pasza białkowa o specyficznym bilansie kationowo-anionowym
III. ENERGIA PASZY - DODATKOWE ŻRÓDŁA
1. Przemiany tłuszczu w żwaczu i gruczole mlekowym. Prozdrowotne kwasy tłuszczowe
2. Dodatki tłuszczu do dawek pokarmowych wysoko wydajnych krów i ich wpływ na pobieranie paszy oraz na zawartość tłuszczu i białka w mleku
3. Zastosowanie glicerolu w profilaktyce zwalczania ketozy i w żywieniu krów mlecznych
IV. METODY CHOWU A ZAGROŻENIA ZDROWOTNE U KRÓW MLECZNYCH
1. Zasuszanie krów wysoko wydajnych. Okres okołoporodowy
2. Choroby metaboliczne oraz immunosupresja u krów w okresie okołoporodowym
3. Podostra - subkliniczna kwasica żwacza (SARA) u wysoko wydajnych krów mlecznych - przegląd literatury i badania własne
4. Wpływ częstotliwości dojenia na ekonomikę produkcji mleka i stan zdrowia krów
5. Roboty udojowe - ich wpływ na wydajność mleczną krów i stan zdrowia gruczołu mlekowego
6. Komórki somatyczne w mleku
7. Czynniki chowu, utrzymania i żywienia krów mlecznych wpływające na stan ich zdrowia i dobrostan
V. ŻYWIENIOWE CZYNNIKI PROZDROWOTNE U KRÓW MLECZNYCH
1. Wpływ pastwiska na wydajność mleka i jego prozdrowotne właściwości oraz stan zdrowia krów i pozyskiwanych surowców
2. Drożdże Saccharomyces cerevisiae w żywieniu krów mlecznych
3. Efekty dodatku dużych dawek biotyny w żywieniu krów wysoko wydajnych
4. Witaminy w żywieniu krów
VI. NORMY ŻYWIENIA KRÓW