• Wybrane elementy żywienia a problemy zdrowotne krów mlecznych

Autor Praca zbiorowa pod redakcją Mariana Kuczaja i Jerzego Presia
Rok wydania 2014
Liczba stron 180
Oprawa miękka
Format 170 x 240
82.00 -10% 74.00
Najniższa cena z 30 dni przed promocją:
82
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2 - 5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Kurier DHL 19.7
Dostępność Mało
ISBN 9788378460541

Druga część książki „Wybrane elementy żywienia a problemy zdrowotne krów mlecznych” została wzbogacona o nowe treści oraz poszerzona o opis metod chowu.

Książka w sposób szczegółowy i usystematyzowany przedstawia problematykę pobierania paszy, energii paszy, źródeł białka, opisuje również normy żywienia krów.

Książka opisuje najczęściej występujące choroby metaboliczne (ich profilaktykę i leczenie) oraz choroby wynikające z nieprawidłowego żywienia, takie jak mikotoksykozy, choroby kończyn, zapalenie macicy, niedobory mineralne, zatrucia azotynami i azotanami.

Książka zawiera liczne tabele i wykresy, które ułatwiają korzystającym lepsze zrozumienie przedstawionych zagadnień.

I. POBIERANIE PASZY

1. Czynniki regulujące pobieranie paszy u krów mlecznych wysoko wydajnych

 

II. BIAŁKA PASZY

1. Źródła białka oraz aminokwasy chronione

2. Modele syntezy białka w gruczole mlekowym krów mlecznych

3. Suszone wywary zbożowe (DDGS) jako pasza białkowa o specyficznym bilansie kationowo-anionowym

 

III. ENERGIA PASZY - DODATKOWE ŻRÓDŁA

1. Przemiany tłuszczu w żwaczu i gruczole mlekowym. Prozdrowotne kwasy tłuszczowe

2. Dodatki tłuszczu do dawek pokarmowych wysoko wydajnych krów i ich wpływ na pobieranie paszy oraz na zawartość tłuszczu i białka w mleku

3. Zastosowanie glicerolu w profilaktyce zwalczania ketozy i w żywieniu krów mlecznych

 

IV. METODY CHOWU A ZAGROŻENIA ZDROWOTNE U KRÓW MLECZNYCH

1. Zasuszanie krów wysoko wydajnych. Okres okołoporodowy

2. Choroby metaboliczne oraz immunosupresja u krów w okresie okołoporodowym

3. Podostra - subkliniczna kwasica żwacza (SARA) u wysoko wydajnych krów mlecznych - przegląd literatury i badania własne

4. Wpływ częstotliwości dojenia na ekonomikę produkcji mleka i stan zdrowia krów

5. Roboty udojowe - ich wpływ na wydajność mleczną krów i stan zdrowia gruczołu mlekowego

6. Komórki somatyczne w mleku

7. Czynniki chowu, utrzymania i żywienia krów mlecznych wpływające na stan ich zdrowia i dobrostan

 

V. ŻYWIENIOWE CZYNNIKI PROZDROWOTNE U KRÓW MLECZNYCH

1. Wpływ pastwiska na wydajność mleka i jego prozdrowotne właściwości oraz stan zdrowia krów i pozyskiwanych surowców

2. Drożdże Saccharomyces cerevisiae w żywieniu krów mlecznych

3. Efekty dodatku dużych dawek biotyny w żywieniu krów wysoko wydajnych

4. Witaminy w żywieniu krów

 

VI. NORMY ŻYWIENIA KRÓW

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.