-
SUROWCE KOSMETYCZNE I ICH SKŁADNIKI
Wysyłka w ciągu | 2 - 5 dni roboczych |
Cena przesyłki | 12 |
Dostępność | Mało 3 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788360466643 |
EAN | 9788360466643 |
Część teoretyczna i ćwiczenia laboratoryjne
Agata Jabłońska-Trypuć, Romuald Czerpak
Książka przeznaczona jest głównie dla studentów kosmetologii, a także dla osób prowadzących gabinety kosmetyczne, pracujących w salonach fryzjerskich czy zajmujących się odnową biologiczną. Mogą z niej również korzystać fitoterapeuci i lekarze dermatolodzy.
Rok wydania | 2008, dodruk 2018 |
Oprawa | miękka |
Ilość stron | 200 |
Format | 148 x 238 mm |
Przedmowa
Część teoretyczna:
1. Metody przygotowania, konserwacji, przechowywania i nazewnictwo surowców roślinnych
2. Sposoby przetwarzania surowców roślinnych oraz metody oceny jakości surowców roślinnych i zwierzęcych
3. Surowce roślinne i zwierzęce bogate w cukry, śluzy, gumy, glikozydy, sapominy, azuleny, olejki eteryczne, balsamy i żywice
4. Surowce roślinne bogate w kwasy alifatyczne, hydroksykwasy, fenolokwasy, chinony, garbniki, kumaryny, flawonoidy, chlorofile, karotenoidy i cytochromy
5. Surowce roślinne i zwierzęce bogate w aminy, aminokwasy, peptydy, białka, kwasy tłuszczowe, tłuszcze, woski, steroidy, hormony i witaminy
6. Bakterie, glony, grzyby i porosty o znaczeniu kosmetycznym, higienicznym i leczniczym
7. Surowce geologiczne, syntetyczne i tworzywa sztuczne o znaczeniu kosmetyczno-higienicznym
Ćwiczenia laboratoryjne:
1. Metody oceny jakości surowców roślinnych i zwierzęcych: makro- i mikroskopowe, organoleptyczne, fizykochemiczne i biologiczno-farmakologiczne
2. Identyfikacja cukrów, śluzów i gum w surowcach roślinnych
3. Charakterystyka wybranych surowców roślinnych bogatych w azuleny, olejki eteryczne, balsamy, żywice i sapominy (ilościowe oznaczanie olejków lotnych metodą Derynga)
4. Identyfikacja antocyjanów, flawonów, hydroksykwasów, fenolokwasów, garbników, kumaryn, chlorofili i karotenoidów w surowcach roślinnych
5. Wykrywanie i charakterystyka aminikwasów, peptydów i białek w surowcach roślinnych i zwierzęcych
6. Wykrywanie i badanie właściwości kwasów tłuszczowych, tłuszczów i wosków w surowcach roślinnych i zwierzęcych
7. Sposoby przetwarzania surowców roślinnych
Bibliografia
Skorowidz