-
OPTYMALNE ŻYWIENIE W SPORCIE. DIETA DOSTOSOWANA DO DYSCYPLINY SPORTU.
Wysyłka w ciągu | 2 - 5 dni roboczych |
Cena przesyłki | 12 |
Dostępność | Mało 9 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788378460862 |
EAN | 9788378460862 |
Rok wydania | 2020 |
Oprawa | miękka |
Ilość stron | 312 |
Format | 167 x 238 mm |
ISBN | 978-83-7846-086-2 |
Książka zawiera m.in.:
- podstawy fizjologii żywienia i diety dostosowane do dyscyplin sportowych
- ocena znaczenia suplementacji w procesie przyrostu masy ciała
- rola wody mineralnej w sporcie amatorskim i zawodowym
- witaminy i składniki mineralne istotne dla sportowców
- żywienie sportowców, którzy są wegetarianami, weganami lub stosują dietę bezglutenową
- jadłospisy dla trenujących jeden lub dwa razy dziennie
SKRÓCONY SPIS TREŚCI:
Przedmowa do wydania polskiego
Słowo wstępne do drugiego, trzeciego i czwartego wydania
Przedmowa do czwartego wydania
1. Trawienie
2. Sport i żywienie
3. Węglowodany – superpaliwo dla komórki mięśniowej
4. Żywienie, trening i regeneracja
5. Tłuszcze – szczególne źródło energii
6. Białka – moc nie tylko w sportach siłowych
7. Mikroskładniki odżywcze i żywienie w sporcie
8. Praktyki służące osiągnięciu optymalnej masy ciała
9. Gospodarka płynowa – czym i jak się nawadniać, uprawiając sport
10. Przestrzeganie dyscypliny żywieniowej w przerwie turnieju i w dniu zawodów
11. Żywienie w wybranych dyscyplinach sportu
12. System Nutrient Timing Ivy’ego i Portmana
13. Budowanie masy ciała i masy mięśniowej w sporcie bez suplementów diety
14. Osteoporoza, sport i żywienie
15. W praktyce: jadłospisy dla sportowców
16. Dieta wegetariańska i wegańska w sporcie
17. Diety bezglutenowe
Literatura
Skorowidz
O Autorze