-
Strefa klienta
-
Koszyk ( 0 )
-
Książki medyczne
- LEK Podręczniki
- LDEK Podręczniki
- Podręczniki medyczne
- Książki weterynaryjne
-
Psychologia
- Medycyna estetyczna
- Prawo medyczne
- Dla kandydatów na AM
- Kosmetologia
- Historia medycyny
- Słowniki/Encyklopedie medyczne
- Zwierzęta domowe
- Książki anglojęzyczne
- Poradniki dla pacjentów
- Dieta/Żywienie
- Komplety
- Anatomia - Promocje
-
Nutripsychiatria

Wysyłka w ciągu | 2 - 5 dni roboczych | ||||||
Cena przesyłki |
12,00 zł
|
||||||
Dostępność |
Duża dostępność
|
Kod kreskowy | |
EAN | 9788301236427 |
- Opis
- Informacje dot. bezpieczeństwa
- Opinie i oceny (0)
Dieta to bardzo ważna część składowa szeroko pojętej medycyny stylu życia, mogąca stanowić cenny element skutecznej terapii, w tym terapii chorób psychicznych. Światowa Organizacja Zdrowia wymienia ponad 50 jednostek chorobowych związanych ze złym odżywianiem, m.in. zaburzenia nastroju, depresję czy zaburzenia afektywne i lękowe, a jak się okazuje, działania dietetyczne są niezwykle ważne i pomagają w osiągnięciu harmonii psychicznej. Depresja plasuje się w ścisłej czołówce najczęściej występujących chorób: cierpi na nią około 350 mln osób na świecie, w tym około 1,5 mln w Polsce. Statystki przekładają się również na liczbę pacjentów z problemami psychicznymi przyjmowanych w gabinetach dietetycznych. Zaburzenia afektywne i lękowe w istotny sposób obniżają jakość życia, a nieodpowiednio leczone mogą doprowadzić do śmierci (samobójstwa), dlatego należy zintegrować wszystkie możliwe instrumenty terapeutyczne, w tym dietoterapię, aby zwiększyć efektywność leczenia chorych. Zainteresowanie znaczeniem diety w regulacji dobrego samopoczucia fizycznego i psychicznego przyczyniło się do pojawienia się pojęcia „nutripsychiatria", definiowanego jako psychiatria „żywieniowa", która uznaje rolę diety w powstawaniu i przebiegu zaburzeń psychicznych oraz jej wpływ na skuteczność ich leczenia i profilaktyki. Niniejsza publikacja to pionierskie zmierzenie się z rzetelnymi informacjami opartymi na najnowszych badaniach naukowych, stanowiące próbę kompleksowego przedstawienia możliwości terapii dietą w zaburzeniach psychicznych. Książkę dedykujemy głównie dietetykom klinicznym i lekarzom psychiatrii, którzy wiele wiadomości z publikacji będą mogli zastosować w swojej praktyce klinicznej. Mogą z niej skorzystać również studenci medycyny, psycholodzy i terapeuci oraz wszyscy interesujący się zagadnieniem wpływu odżywiania na psychikę.
- Autorzy: Chmiel Ireneusz, Łojko Dorota
- Wydawca: PZWL
- Oprawa: Miękka
- Objętość: 500
- Format: 17.6x25.0cm
- Rok wydania: 2024
- ISBN: 9788301236427
Dane producenta
WYDAWNICTWO NAUKOWE PWN SPÓŁKA AKCYJNA
GOTTLIEBA DAIMLERA 2
02-460 Warszawa
Poland
226954504
dyrektywa@pwn.pl
- Produkty podobne
- Ostatnio oglądane produkty
- Inni Klienci kupili również
30,00 zł
264,88 zł
125,28 zł
274,16 zł
198,94 zł
159,00 zł
30,00 zł
264,88 zł
125,28 zł
274,16 zł
198,94 zł
159,00 zł
30,00 zł
264,88 zł
- Polecamy
- Nowości
- Bestsellery
- Wyprzedaże
37,80 zł
40,00 zł
47,00 zł
58,50 zł
40,50 zł
15,00 zł
30,00 zł
90,48 zł
160,08 zł
37,80 zł
40,00 zł
47,00 zł
58,50 zł
40,50 zł
15,00 zł
30,00 zł
90,48 zł
160,08 zł
37,80 zł
40,00 zł
47,00 zł
58,50 zł
40,50 zł
15,00 zł
78,76 zł
131,87 zł
90,48 zł
112,23 zł
184,00 zł
310,00 zł
45,00 zł
54,28 zł
264,88 zł
264,88 zł
159,00 zł
45,00 zł
69,30 zł
222,50 zł
30,00 zł
51,75 zł
30,00 zł
75,00 zł
24,00 zł
59,25 zł
72,00 zł