-
Strefa klienta
-
Koszyk ( 0 )
-
Książki medyczne
- LEK Podręczniki
- LDEK Podręczniki
- Podręczniki medyczne
- Książki weterynaryjne
-
Psychologia
- Medycyna estetyczna
- Prawo medyczne
- Dla kandydatów na AM
- Kosmetologia
- Historia medycyny
- Słowniki/Encyklopedie medyczne
- Zwierzęta domowe
- Książki anglojęzyczne
- Poradniki dla pacjentów
- Dieta/Żywienie
- Komplety
- Anatomia - Promocje
-
Nutripsychiatria

Wysyłka w ciągu | 2 - 5 dni roboczych | ||||||
Cena przesyłki |
13.5
|
||||||
Dostępność |
Duża dostępność
|
Kod kreskowy | |
EAN | 9788301236427 |
- Opis
- Informacje dot. bezpieczeństwa
- Opinie i oceny (0)
Dieta to bardzo ważna część składowa szeroko pojętej medycyny stylu życia, mogąca stanowić cenny element skutecznej terapii, w tym terapii chorób psychicznych. Światowa Organizacja Zdrowia wymienia ponad 50 jednostek chorobowych związanych ze złym odżywianiem, m.in. zaburzenia nastroju, depresję czy zaburzenia afektywne i lękowe, a jak się okazuje, działania dietetyczne są niezwykle ważne i pomagają w osiągnięciu harmonii psychicznej. Depresja plasuje się w ścisłej czołówce najczęściej występujących chorób: cierpi na nią około 350 mln osób na świecie, w tym około 1,5 mln w Polsce. Statystki przekładają się również na liczbę pacjentów z problemami psychicznymi przyjmowanych w gabinetach dietetycznych. Zaburzenia afektywne i lękowe w istotny sposób obniżają jakość życia, a nieodpowiednio leczone mogą doprowadzić do śmierci (samobójstwa), dlatego należy zintegrować wszystkie możliwe instrumenty terapeutyczne, w tym dietoterapię, aby zwiększyć efektywność leczenia chorych. Zainteresowanie znaczeniem diety w regulacji dobrego samopoczucia fizycznego i psychicznego przyczyniło się do pojawienia się pojęcia „nutripsychiatria", definiowanego jako psychiatria „żywieniowa", która uznaje rolę diety w powstawaniu i przebiegu zaburzeń psychicznych oraz jej wpływ na skuteczność ich leczenia i profilaktyki. Niniejsza publikacja to pionierskie zmierzenie się z rzetelnymi informacjami opartymi na najnowszych badaniach naukowych, stanowiące próbę kompleksowego przedstawienia możliwości terapii dietą w zaburzeniach psychicznych. Książkę dedykujemy głównie dietetykom klinicznym i lekarzom psychiatrii, którzy wiele wiadomości z publikacji będą mogli zastosować w swojej praktyce klinicznej. Mogą z niej skorzystać również studenci medycyny, psycholodzy i terapeuci oraz wszyscy interesujący się zagadnieniem wpływu odżywiania na psychikę.
- Autorzy: Chmiel Ireneusz, Łojko Dorota
- Wydawca: PZWL
- Oprawa: Miękka
- Objętość: 500
- Format: 17.6x25.0cm
- Rok wydania: 2024
- ISBN: 9788301236427
Dane producenta
WYDAWNICTWO NAUKOWE PWN SPÓŁKA AKCYJNA
GOTTLIEBA DAIMLERA 2
02-460 Warszawa
Poland
226954504
dyrektywa@pwn.pl
- Produkty podobne
- Ostatnio oglądane produkty
- Inni Klienci kupili również
225.75
159.00
30.36
126.95
294.40
- Polecamy
- Nowości
- Bestsellery
- Wyprzedaże
83.20
147.20
33.60
35.00
111.75
52.00
36.00
42.40
40.00
61.07
149.56
148.99
131.87
69.92
77.09
184.00
52.00
264.88
159.00
69.30
120.00
31.28
80.96
30.36
27.60
33.12
55.20
66.50