• Monografia. Dietetyka i żywienie psów i kotów 2023

69.00 -16% 57.96
Najniższa cena z 30 dni przed promocją:
61.41
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2 - 5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Poczta Polska 19
Kurier DHL 19
Dostępność Mało
ISBN 9788366946477

Monografia pod redakcją naukową prof. dr hab. Michała Janka, poświęcona tematyce żywienia i dietetyki.
Podobnie jak w przypadku poprzedniej publikacji, także i teraz redakcja naukowa przygotowała szereg artykułów dotyczących bardzo różnych zagadnień żywieniowych i dietetycznych. Celem publikacji jest dostarczenie jak najbardziej praktycznych i aktualnych informacji.

W wydaniu pojawiły się prace dotyczące dietoterapii chorób skóry u psów z wykorzystaniem kwasów tłuszczowych (dr Agnieszka Kurosad) oraz stosowania enzymów trzustkowych u  zwierząt z  niewydolnością trzustki. Drugi artykuł został przygotowany przez jeden z najlepszych w Europie zespołów badaczy zajmujących się tym zagadnieniem i zawiera kompleksowe informacje, także na temat preparatów enzymów trzustkowych dostępnych na naszym rynku.

W poprzedniej monografii była mowa o owadach jako alternatywnym źródle białka pokarmowego w żywieniu psów i kotów. W niniejszym wydaniu zostaje przybliżona kwestia wykorzystania w żywieniu zwierząt spiruliny, która może stanowić w przyszłości alternatywne źródło białka pokarmowego (prof. Wioletta Biel). W tej monografii można również znaleźć artykuły dotyczące wykorzystania ziół w żywieniu zwierząt (dr Olga Lasek), sposobów stymulowania kotów do pobierania większych ilości wody (dr Karolina Hołda) oraz nowoczesnych narzędzi badawczych pozwalających na ocenę przydatności składników diety w żywieniu i dietoterapii zwierząt (dr Jacek Wilczak).

  • Autorzy:  prof. dr hab. Michał Jank
  • Format: 20.5x28.0cm
  • Objętość: 72
  • Oprawa: Miękka
  • Rok wydania: 2023
  • Wydawca: Medical Tribune

1. Probiotyk czy postbiotyk – co tak naprawdę działa? - Michał Jank

2. Odpowiednie nawodnienie u kotów – zachęcanie do pobierania płynów - Karolina Hołda

3. Zastosowanie hipoalergicznej diety Brit Veterinary Diet Ultra-Hypoallergenic w rozpoznawaniu i leczeniu alergii pokarmowej u psów i kotów - Marcin Szczepanik, Jagoda Ciszewska

4. Wykorzystanie związków tłuszczowych w leczeniu chorób skóry u zwierząt - Agnieszka Kurosad

5. Wpływ ziół i ekstraktów ziołowych na funkcjonowaniu układu pokarmowego psów - Olga Lasek

6. Spirulina – „zielone mięso” o niezwykłych właściwościach - Wioletta Biel, Jagoda Kępińska-Pacelik

7. Metabolomika – nowe narzędzie w diagnostyce chorób i badaniu roli związków biologicznie czynnych w żywieniu zwierząt - Jacek Wilczak, Adam Prostek

8. Nowe wymagania dla diet weterynaryjnych w UE - Michał Jank

9. Terapia zastępcza enzymami trzustkowymi w przebiegu przewlekłej niewydolności trzustki u psów i kotów - Dominika Szkopek, Agata Kondej, Kamil Zaworski, Stefan Grzegorz Pierzynowski, Katarzyna Pierzynowska, Piotr Wychowański, Paweł Konieczka, Blanka Seklecka, Jarosław Woliński

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.