• Mikrobiologia

209.00 -11% 184.97
Najniższa cena z 30 dni przed promocją:
184.97
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 3 dni robocze
Cena przesyłki 13.5
Paczkomaty InPost 13.5
InPost Kurier 17
Kurier DHL 19.7
Dostępność Duża dostępność
ISBN 9788365835994

Z pewnością istnieje wiele teorii na temat zakresu wiedzy potrzebnej studentowi i metod nauczania, co prawdopodobnie uzasadnia obfitość podręczników mikrobiologii, która w ostatnich latach zagościła na księgarskich półkach. Nie twierdzimy, że reprezentujemy jedyne skuteczne podejście do nauczania mikrobiologii medycznej (naprawdę nie istnieje jeden idealny sposób przekazywania wiedzy medycznej), jednak we wszystkich kolejnych wydaniach niniejszej książki opieraliśmy się na swoim doświadczeniu, zdobytym podczas wieloletniego nauczania studentów medycyny, rezydentów i lekarzy specjalistów chorób zakaźnych, a także przy pracy nad poprzednimi edycjami. Stawialiśmy sobie za cel przedstawienie podstawowych zagadnień mikrobiologicznych w sposób przejrzysty i zwięzły, zrozumiały dla różnego rodzaju odbiorców. Tekst ma przystępną formę; mamy też nadzieję, że wyjaśnienia nawet trudnych pojęć okażą się nieskomplikowane. W niniejszym wydaniu postanowiliśmy jeszcze bardziej wyjść naprzeciw potrzebom uczących się: • Na początku poszczególnych rozdziałów poświęconych drobnoustrojom znalazły się podsumowania rozdziałów. • Wiele rycin zyskało nową formę, która zwiększa ich przejrzystość. Liczne szczegóły podsumowano w postaci tabel, zastępujących drobiazgowe opisy. Dodano też kolorowe ilustracje, z pewnością istotne dla wzrokowców. • Przypadki kliniczne pozwalają odnieść podstawy teoretyczne do rzeczywistych zastosowań. • Najważniejsze informacje uwypuklono w ramkach, pomocnych studentom, zwłaszcza przy powtórkach. • Pytania sprawdzające umieszczone w poszczególnych rozdziałach, obejmujące także przypadki kliniczne, odnoszą się do aspektów o największym znaczeniu. Każda z części (dotyczących bakterii, wirusów, grzybów, pasożytów) rozpoczyna się rozdziałem opisującym choroby wywoływane przez omawiane drobnoustroje, w którym podano również materiał do powtórek. • Na końcu podręcznika znajdują się odpowiedzi na pytania zamieszczone w poszczególnych rozdziałach, dzięki którym studenci będą mogli ocenić stopień opanowania materiału oraz przygotować się do egzaminów zaliczeniowych i końcowych.

  • Autorzy: Murray P. R., Rosenthal K.S., Pfaller M.A.
  • Format: 21.0x28.5cm
  • ISBN: 9788365835994
  • Objętość: 886
  • Oprawa: Miękka
  • Redakcja: Przondo-Mordarska A., Martirosian G., Szkaradkiewicz A.
  • Rok wydania: 2018
  • Wydawca: Edra Urban & Partner

1. Wprowadzenie.

1.1. Krótki zarys historii mikrobiologii.

1.2. Ogólna charakterystyka mikroorganizmów.

1.3. Carl Woese i trzy domeny świta żywego.

1.4. Systematyka prokariotów.

1.5. Charakterystyka domen prokariotycznych.

2. Budowa i funkcjonowanie komórek prokariotycznych.

2.1. Wielkość i morfologia komórek prokariotycznych oraz tworzone przez nie układy.

2.2. Ogólna budowa komórki prokariotycznej.

2.3. Cytoplazma, nukleoid i rybosomy.

2.4. Ziarnistości stanowiące materiały zapasowe.

2.5. Inne struktury występujące w cytoplaźmie.

2.6. Błona komórkowa prokariotów.

2.7. Ściana komórkowa bakterii.

2.8. Warstwa S archeonów i bakterii.

2.9. Otoczki i pochewki.

2.10. Sekrecja.

2.11. Pęcherzyki błonowe i nanorurki.

2.12. Fimbire, pilusy i włókienka amyloidowe.

2.13. Ruch prokariotów.

2.14. Chemotaksja bakterii.

3. Metabolizm prokariotów.

3.1. Ogólna charakterystyka metabolizmu.

3.2. Piewiastki biogenne.

3.3. Główne szlaki metaboliczne.

3.4. Metabolizm chemolitotrofów.

3.5. metabolizm tlenowy i beztlenowy.

3.6. Metabolizm fototrofów.

3.7. Asymilacja dwutlenku węgla i związków C.

4. Wzrost i cykle życiowe prokariotów.

4.1. Wzrost bakterii w hodowlach płynnych.

4.2. Wpływ czynników fizyko-chemicznych na wzrost prokariotów.

4.3. Wzrost i rozmnażanie prokariotów.

4.4. Cykle życiowe bakterii.

4.5. Formy przetrwalnikowe bakterii.

5. Udział prokariotów w funkcjonowaniu biosfery.

5.1. Mikroorganizmy a granice biosfery.

5.2. Podstawowe terminy i pojęcia stosowane w ekologii mikroorganizmów i mikrobiologii środowisk.

5.3. Miejsca występowania prokariotów na Ziemi.

5.4. Formy występowania prokariotów w środowisku.

5.5. Udział prokariotów w obiegu pierwiastków.

5.6. Oddziaływania prokariotów z innymi organizmami - symbiozy.

5.7. Bakterie oddziałujące z organizmem człowieka.

5.8. Symbiozy bakterii z roślinami.

6. Genetyka prokariotów.

6.1. Organizacja genetyczna genomów.

6.2. Replikacja chromosomowego DNA.

6.3. Transkrypcja.

6.4. Translacja.

6.5. Regulacja ekspresji genów.

6.6. Mutacje i naprawa DNA.

7. Zmienność prokariotów i horyzontalny transfer genów.

7.1. Czynniki wpływające na zmienność genomów bakteryjnych.

7.2. Rekombinacja homologiczna i nieuprawniona.

7.3. Ruchome elementy genetyczne bakterii.

7.4. Plazmidy.

7.5. Elementy transpozycyjne.

7.6. Inne grupy ruchomych elementów genetycznych.

7.7. horyzontalny transfer genów.

8. Wirusy i inne niekomórkowe czynniki infekcyjne.

8.1. Ogólna charakterystyka wirusów.

8.2. Wirusy infekujące bakterie.

8.3. Czynniki subwirusowe.

8.4. Znaczenie wirusów.

9. Wykorzystanie drobnoustrojów prokariotycznych w przemyśle i ochronie środowiska.

9.1. Przemysłowe zastosowanie mikroorganizmów.

9.2. Wykorzystanie drobnoustrojów w rolnictwie.

9.3. Zastosowanie mikroorganizmów w ochronie środowiska.

10. Metody stosowane w mikrobiologii.

10.1. Metody hodowlane.

10.2. Metody mikroskopowe.

10.3. Metody molekularne.

Dane producenta

Edra Urban & Partner Sp. z o.o.
Kościuszki 29
50-011 Wrocław
Poland

71 330 61 89
biuro@edraurban.pl

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.