PRZEDMOWA
RECENZJA
Andrzej Tykarski
RECENZJA
Beata Wożakowska-Kapłon
CZĘŚĆ 1. INFORMACJE OGÓLNE
Maciej Banach, Krzysztof J. Filipiak, Tomasz Francuz, Krzysztof Narkiewicz, Tomasz Sobierajski, Stanisław Surma
1.1. Perspektywa historyczna
Tomasz Sobierajski, Stanisław Surma, Krzysztof J. Filipiak
1.2. Kawa w aspekcie społecznym
Tomasz Sobierajski
1.3. Rodzaje i skład chemiczny kawy
Stanisław Surma, Krzysztof J. Filipiak
1.4. Metabolizm kofeiny i innych ważniejszych składników kawy
Stanisław Surma, Tomasz Francuz
1.5. Dlaczego warto pisać o kawie, czyli spożycie kawy w Polsce i na świecie
Stanisław Surma, Krzysztof Narkiewicz
1.6. Czy spożywanie kawy przedłuża życie?
Stanisław Surma, Maciej Banach
CZĘŚĆ 2. HIPERTENSJOLOGIA I KARDIOLOGIA
Krzysztof J. Filipiak, Aleksandra Gąsecka, Krzysztof Narkiewicz, Stanisław Surma, Anna Szyndler, Krystyna Widecka
2.1. Kawa a śmiertelność z przyczyn sercowo-naczyniowych
Stanisław Surma, Krzysztof Narkiewicz
2.2. Kawa a nadciśnienie tętnicze
Krystyna Widecka, Stanisław Surma, Anna Szyndler, Krzysztof J. Filipiak, Krzysztof Narkiewicz
2.3. Kawa a zaburzenia rytmu serca
Stanisław Surma, Michał O. Zembala, Krzysztof J. Filipiak
2.4. Kawa a choroby układu krążenia pochodzenia miażdżycowego i niewydolność serca
Stanisław Surma, Krzysztof Narkiewicz, Krzysztof J. Filipiak
2.5. Kawa a żylna choroba zakrzepowo-zatorowa
Stanisław Surma, Aleksandra Gąsecka, Krzysztof J. Filipiak
CZĘŚĆ 3. GINEKOLOGIA I NEONATOLOGIA
Stanisław Surma, Monika Romańczyk, Andrzej Witek
CZĘŚĆ 4. NEFROLOGIA
Stanisław Surma, Lidia Hyla-Klekot, Marcin Adamczak, Andrzej Więcek
CZĘŚĆ 5. MEDYCYNA SNU, MEDYCYNA SPORTOWA I SEKSUOLOGIA
Kazimierz Ciechanowski, Marek Krzystanek, Krzysztof Narkiewicz, Monika Romańczyk, Stanisław Surma, Jacek Wolf
5.1. Kawa a sen
Stanisław Surma, Jacek Wolf, Krzysztof Narkiewicz
5.2. Kawa a aktywność, sprawność i wydolność fizyczna organizmu
Stanisław Surma, Kazimierz Ciechanowski
5.3. Kawa a funkcje seksualne
Monika Romańczyk, Marek Krzystanek
CZĘŚĆ 6. KAWA A GŁÓWNE CZYNNIKI RYZYKA SERCOWO-NACZYNIOWEGO
Maciej Banach, Tomasz J. Guzik, Krzysztof J. Filipiak, Joanna Lewek, Krzysztof Łabuzek, Stanisław Surma, Bogusław Okopień, Magdalena Olszanecka-Glinianowicz
6.1. Kawa a zaburzenia lipidowe
Stanisław Surma, Joanna Lewek, Maciej Banach
6.2. Kawa a cukrzyca typu 2
Stanisław Surma, Krzysztof Łabuzek
6.3. Kawa a kwas moczowy i dna moczanowa
Stanisław Surma, Bogusław Okopień
6.4. Kawa a ryzyko osteoporozy i złamań kości
Stanisław Surma, Krzysztof J. Filipiak
6.5. Kawa a nadwaga i otyłość
Magdalena Olszanecka-Glinianowicz
6.6. Kawa a stan zapalny
Stanisław Surma, Tomasz J. Guzik
CZĘŚĆ 7. PSYCHIATRIA
Monika Romańczyk, Marek Krzystanek
CZĘŚĆ 8. NEUROLOGIA
Natasza Blek, Daniel Stompel, Łukasz Szarpak
8.1. Kawa a bóle głowy
Daniel Stompel
8.2. Kawa a udar mózgu
Daniel Stompel
8.3. Kawa a funkcje poznawcze i otępienie
Daniel Stompel
8.4. Kawa a choroba Parkinsona
Natasza Blek, Łukasz Szarpak
CZĘŚĆ 9. PNEUMONOLOGIA
Piotr Korczyński
CZĘŚĆ 10. OKULISTYKA
Janusz Skrzypecki
CZĘŚĆ 11. PEDIATRIA
Monika Romańczyk, Lidia Hyla-Klekot
CZĘŚĆ 12. GASTROENTEROLOGIA
Dawid Szkudłapski, Maciej Gonciarz
CZĘŚĆ 13. STOMATOLOGIA I PERIODONTOLOGIA
Stanisław Surma, Maciej R. Czerniuk, Marta Cześnikiewicz-Guzik
CZĘŚĆ 14. HEMATOLOGIA
Stanisław Surma, Mirosław Markiewicz
CZĘŚĆ 15. ONKOLOGIA
Stanisław Surma, Jerzy Chudek
CZĘŚĆ 16. KAWA OKIEM FARMAKOLOGA KLINICZNEGO, CZYLI INTERAKCJE KAWY Z RÓŻNYMI LEKAMI
Stanisław Surma, Łukasz Bułdak, Krzysztof J. Filipiak, Bogusław Okopień
CZĘŚĆ 17. VARIA
Kamil Cebula, Michał Czapla, Krzysztof J. Filipiak, Jan Koper, Stanisław Surma
17.1. Kawa okiem baristy
Kamil Cebula, Jan Koper
17.2. Jak nie kawa to może herbata, do obiadu wino, a na deser czekolada?
Michał Czapla, Stanisław Surma, Krzysztof J. Filipiak