English for Dietetics to pierwszy podręcznik do nauki specjalistycznego języka angielskiego na poziomie B1/B2 wg Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego przeznaczony dla studentów dietetyki. Powstał dzięki współpracy nauczycieli akademickich zajmujących się nauczaniem języka angielskiego z ekspertami z zakresu dietetyki. Publikacja pomoże poznać język angielski z dziedziny dietetyki oraz ułatwi komunikowanie się z obcokrajowcami - zarówno ze specjalistami, jak i pacjentami. Zawiera słownictwo i struktury gramatyczne, które pozwolą: przeprowadzić wywiad żywieniowy i ogólnomedyczny, dokonać oceny żywienia i odżywienia pacjenta, omawiać diety i wyrażać poglądy na tematy zawodowe związane z leczeniem dietetycznym. Poszczególne rozdziały wprowadzają podstawowe pojęcia z zakresu: * budowy ludzkiego ciała, układów i ich funkcji, ze szczególnym uwzględnieniem układu pokarmowego, * procesów trawienia, * chemii i biochemii medycznej. Ponadto w książce znalazły się narzędzia językowe potrzebne m.in. do analizowania i budowania piramid żywieniowych, układania diet oraz ich weryfikacji, tzw. patient-centred approach.
- Autorzy: Gorbacz-Gancarz Barbara, Ostrowska Lucyna, Stefańska Ewa
- Format: 16.5x23.5cm
- ISBN: 9788320051339
- Objętość: 324
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2017
- Rok wydania: 2016
- Wydawca: PZWL