• Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka

Brak towaru
139.00 -14% 119.23
Najniższa cena z 30 dni przed promocją:
139
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 2 - 5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Kurier DHL 19.7
Dostępność Brak towaru
ISBN 9788320086744

To już czwarte wydanie podręcznika cenionego przez studentów i adeptów dietetyki za jasność wywodu, ułatwiającą naukę, i wszechstronność. Zawiera on: • omówienie podstaw żywienia człowieka - od znaczenia składników odżywczych, przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych • aktualną klasyfikację diet z ich szczegółowymi charakterystykami • omówienie zasad żywienia w wybranych stanach patologicznych (np. w zatruciach pokarmowych oraz chorobach nowotworowych i neurologicznych), a także żywienia dzieci zdrowych i chorych. Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania. Został zaktualizowany z uwzględnieniem opinii czytelników i w oparciu o wnioski z praktyki akademickiej.

  • Autorzy: Ciborowska Helena
  • Format: 15.5x23.0cm
  • ISBN: 9788320086744
  • Objętość: 660
  • Oprawa: Miękka
  • Rok wydania: 2014
  • Wydawca: PZWL

Część 1. PODSTAWY ŻYWIENIA CZŁOWIEKA Z ELEMENTAMI BIOCHEMII

1.1. Sytuacja żywnościowa i żywieniowa na świecie i w Polsce

1.2. Procesy energetyczne i gospodarka wodna w organizmie

1.3. Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu

1.4. Normy żywienia i wyżywienia

1.5. Zasady planowania i oceny żywienia różnych grup ludności

1.6. Żywność funkcjonalna

1.7. Żywność genetycznie modyfikowana

1.8. Nutrigenomika - żywienie a genom człowieka

1.9. Bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa

1.10. Edukacja żywieniowa

Część 2. KLASYFIKACJA I CHARAKTERYSTYKA DIET

2.1. Podstawy klasyfikacji diet

2.2. Dieta podstawowa

2.3. Dieta bogatoresztkowa

2.4. Dieta łatwo strawna

2.7. Dieta o zmienionej konsystencji

2.8. Dieta ubogoenergetyczna

2.9. Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych

2.10. Dieta łatwo strawna bogatobiałkowa

2.11. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

2.12. Dieta łatwo strawna niskobiałkowa

2.13. Praktyczne wdrażanie klasyfikacji diet zalecanej przez Instytut Żywności i Żywienia

2.14. Dieta wegetariańska

2.15. Dieta śródziemnomorska

2.16. Dieta DASH, inaczej zdrowy sposób żywienia

2.17. Dieta dla planety

2.18. Suplementy diety

Część 3. ŻYWIENIE W WYBRANYCH CHOROBACH

3.1. Żywienie dietetyczne w chorobach układu pokarmowego

3.2. Żywienie po zabiegach chirurgicznych

3.3. Leczenie żywieniowe

3.4. Żywienie dietetyczne w chorobach układu moczowego

3.5. Żywienie dietetyczne w chorobach metabolicznych

3.6. Żywienie dietetyczne w chorobach układu krążenia

3.7. Żywienie w wybranych chorobach neurologicznych

3.8. Żywienie w chorobach nowotworowych u dorosłych

3.9. Żywienie w zakażeniach i zatruciach pokarmowych

3.10. Mikrobiota jelitowa

3.11. Żywienie w chorobie Hashimoto

Część 4. ŻYWIENIE DZIECI ZDROWYCH I CHORYCH

4.1. Charakterystyka okresu noworodkowego i niemowlęcego

4.2. Żywienie niemowląt

4.3. Żywienie wcześniaków i noworodków z małą masą urodzeniową

4.4. Charakterystyka wymiotów - postępowanie żywieniowe

4.5. Żywienie w refluksie żołądkowo-przełykowym

4.6. Żywienie w przypadku braku łaknienia

4.7. Żywienie w zaparciu

4.8. Żywienie w zaburzeniach w odżywianiu - biegunka

4.9. Żywienie w zespole złego wchłaniania - choroba trzewna

4.10. Żywienie w mukowiscydozie

4.11. Żywienie w niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej

4.12. Preparaty mlekozastępcze stosowane w dietach eliminacyjnych

4.13. Żywienie w fenyloketonurii

4.14. Żywienie w niedoborach witaminowych

4.15. Żywienie w krzywicy

4.16. Żywienie w tężyczce

4.17. Żywienie w cukrzycy wieku rozwojowego

4.18. Żywienie w otyłości (młodzieńczej)

4.19. Żywienie w chorobach wątroby

4.20. Żywienie w zapaleniu trzustki

4.21. Żywienie w zespole nerczycowym

4.22. Żywienie w chorobie reumatycznej

4.23. Żywienie w niedokrwistości

4.24. Żywienie w chorobach zakaźnych przebiegających z gorączką

4.25. Żywienie w alergiach pokarmowych (nadwrażliwości alergicznej)

4.26. Żywienie w stanach pooperacyjnych

4.27. Żywienie pozajelitowe stosowane u dzieci

4.28. Żywienie w oparzeniach

4.29. Żywienie w padaczce lekoopornej - dieta ketogenna

Piśmiennictwo

Skorowidz

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.