• Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka

Brak towaru
139,00 zł -12% 122,54 zł
Najniższa cena z 30 dni przed promocją:
139,00 zł
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu 2 - 5 dni roboczych
Cena przesyłki 13,50 zł
Paczkomaty InPost 13,50 zł
InPost Kurier 17,00 zł
Kurier DHL 19,70 zł
Dostępność Brak towaru
ISBN 9788320086744

To już czwarte wydanie podręcznika cenionego przez studentów i adeptów dietetyki za jasność wywodu, ułatwiającą naukę, i wszechstronność. Zawiera on: • omówienie podstaw żywienia człowieka - od znaczenia składników odżywczych, przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych • aktualną klasyfikację diet z ich szczegółowymi charakterystykami • omówienie zasad żywienia w wybranych stanach patologicznych (np. w zatruciach pokarmowych oraz chorobach nowotworowych i neurologicznych), a także żywienia dzieci zdrowych i chorych. Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania. Został zaktualizowany z uwzględnieniem opinii czytelników i w oparciu o wnioski z praktyki akademickiej.

  • Autorzy: Ciborowska Helena
  • Format: 15.5x23.0cm
  • ISBN: 9788320086744
  • Objętość: 660
  • Oprawa: Miękka
  • Rok wydania: 2014
  • Wydawca: PZWL

Część 1. PODSTAWY ŻYWIENIA CZŁOWIEKA Z ELEMENTAMI BIOCHEMII

1.1. Sytuacja żywnościowa i żywieniowa na świecie i w Polsce

1.2. Procesy energetyczne i gospodarka wodna w organizmie

1.3. Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu

1.4. Normy żywienia i wyżywienia

1.5. Zasady planowania i oceny żywienia różnych grup ludności

1.6. Żywność funkcjonalna

1.7. Żywność genetycznie modyfikowana

1.8. Nutrigenomika - żywienie a genom człowieka

1.9. Bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa

1.10. Edukacja żywieniowa

Część 2. KLASYFIKACJA I CHARAKTERYSTYKA DIET

2.1. Podstawy klasyfikacji diet

2.2. Dieta podstawowa

2.3. Dieta bogatoresztkowa

2.4. Dieta łatwo strawna

2.7. Dieta o zmienionej konsystencji

2.8. Dieta ubogoenergetyczna

2.9. Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych

2.10. Dieta łatwo strawna bogatobiałkowa

2.11. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

2.12. Dieta łatwo strawna niskobiałkowa

2.13. Praktyczne wdrażanie klasyfikacji diet zalecanej przez Instytut Żywności i Żywienia

2.14. Dieta wegetariańska

2.15. Dieta śródziemnomorska

2.16. Dieta DASH, inaczej zdrowy sposób żywienia

2.17. Dieta dla planety

2.18. Suplementy diety

Część 3. ŻYWIENIE W WYBRANYCH CHOROBACH

3.1. Żywienie dietetyczne w chorobach układu pokarmowego

3.2. Żywienie po zabiegach chirurgicznych

3.3. Leczenie żywieniowe

3.4. Żywienie dietetyczne w chorobach układu moczowego

3.5. Żywienie dietetyczne w chorobach metabolicznych

3.6. Żywienie dietetyczne w chorobach układu krążenia

3.7. Żywienie w wybranych chorobach neurologicznych

3.8. Żywienie w chorobach nowotworowych u dorosłych

3.9. Żywienie w zakażeniach i zatruciach pokarmowych

3.10. Mikrobiota jelitowa

3.11. Żywienie w chorobie Hashimoto

Część 4. ŻYWIENIE DZIECI ZDROWYCH I CHORYCH

4.1. Charakterystyka okresu noworodkowego i niemowlęcego

4.2. Żywienie niemowląt

4.3. Żywienie wcześniaków i noworodków z małą masą urodzeniową

4.4. Charakterystyka wymiotów - postępowanie żywieniowe

4.5. Żywienie w refluksie żołądkowo-przełykowym

4.6. Żywienie w przypadku braku łaknienia

4.7. Żywienie w zaparciu

4.8. Żywienie w zaburzeniach w odżywianiu - biegunka

4.9. Żywienie w zespole złego wchłaniania - choroba trzewna

4.10. Żywienie w mukowiscydozie

4.11. Żywienie w niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej

4.12. Preparaty mlekozastępcze stosowane w dietach eliminacyjnych

4.13. Żywienie w fenyloketonurii

4.14. Żywienie w niedoborach witaminowych

4.15. Żywienie w krzywicy

4.16. Żywienie w tężyczce

4.17. Żywienie w cukrzycy wieku rozwojowego

4.18. Żywienie w otyłości (młodzieńczej)

4.19. Żywienie w chorobach wątroby

4.20. Żywienie w zapaleniu trzustki

4.21. Żywienie w zespole nerczycowym

4.22. Żywienie w chorobie reumatycznej

4.23. Żywienie w niedokrwistości

4.24. Żywienie w chorobach zakaźnych przebiegających z gorączką

4.25. Żywienie w alergiach pokarmowych (nadwrażliwości alergicznej)

4.26. Żywienie w stanach pooperacyjnych

4.27. Żywienie pozajelitowe stosowane u dzieci

4.28. Żywienie w oparzeniach

4.29. Żywienie w padaczce lekoopornej - dieta ketogenna

Piśmiennictwo

Skorowidz

Dane producenta

WYDAWNICTWO NAUKOWE PWN SPÓŁKA AKCYJNA
GOTTLIEBA DAIMLERA 2
02-460 Warszawa
Poland

226954504
dyrektywa@pwn.pl

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.