-
Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 2 - 5 dni roboczych |
Cena przesyłki | 12 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788320086744 |
EAN | 9788320086744 |
To już czwarte wydanie podręcznika cenionego przez studentów i adeptów dietetyki za jasność wywodu, ułatwiającą naukę, i wszechstronność. Zawiera on: • omówienie podstaw żywienia człowieka - od znaczenia składników odżywczych, przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych • aktualną klasyfikację diet z ich szczegółowymi charakterystykami • omówienie zasad żywienia w wybranych stanach patologicznych (np. w zatruciach pokarmowych oraz chorobach nowotworowych i neurologicznych), a także żywienia dzieci zdrowych i chorych. Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania. Został zaktualizowany z uwzględnieniem opinii czytelników i w oparciu o wnioski z praktyki akademickiej.
- Autorzy: Ciborowska Helena
- Format: 15.5x23.0cm
- ISBN: 9788320086744
- Objętość: 660
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2014
- Wydawca: PZWL
Część 1. PODSTAWY ŻYWIENIA CZŁOWIEKA Z ELEMENTAMI BIOCHEMII
1.1. Sytuacja żywnościowa i żywieniowa na świecie i w Polsce
1.2. Procesy energetyczne i gospodarka wodna w organizmie
1.3. Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu
1.4. Normy żywienia i wyżywienia
1.5. Zasady planowania i oceny żywienia różnych grup ludności
1.6. Żywność funkcjonalna
1.7. Żywność genetycznie modyfikowana
1.8. Nutrigenomika - żywienie a genom człowieka
1.9. Bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa
1.10. Edukacja żywieniowa
Część 2. KLASYFIKACJA I CHARAKTERYSTYKA DIET
2.1. Podstawy klasyfikacji diet
2.2. Dieta podstawowa
2.3. Dieta bogatoresztkowa
2.4. Dieta łatwo strawna
2.7. Dieta o zmienionej konsystencji
2.8. Dieta ubogoenergetyczna
2.9. Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych
2.10. Dieta łatwo strawna bogatobiałkowa
2.11. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
2.12. Dieta łatwo strawna niskobiałkowa
2.13. Praktyczne wdrażanie klasyfikacji diet zalecanej przez Instytut Żywności i Żywienia
2.14. Dieta wegetariańska
2.15. Dieta śródziemnomorska
2.16. Dieta DASH, inaczej zdrowy sposób żywienia
2.17. Dieta dla planety
2.18. Suplementy diety
Część 3. ŻYWIENIE W WYBRANYCH CHOROBACH
3.1. Żywienie dietetyczne w chorobach układu pokarmowego
3.2. Żywienie po zabiegach chirurgicznych
3.3. Leczenie żywieniowe
3.4. Żywienie dietetyczne w chorobach układu moczowego
3.5. Żywienie dietetyczne w chorobach metabolicznych
3.6. Żywienie dietetyczne w chorobach układu krążenia
3.7. Żywienie w wybranych chorobach neurologicznych
3.8. Żywienie w chorobach nowotworowych u dorosłych
3.9. Żywienie w zakażeniach i zatruciach pokarmowych
3.10. Mikrobiota jelitowa
3.11. Żywienie w chorobie Hashimoto
Część 4. ŻYWIENIE DZIECI ZDROWYCH I CHORYCH
4.1. Charakterystyka okresu noworodkowego i niemowlęcego
4.2. Żywienie niemowląt
4.3. Żywienie wcześniaków i noworodków z małą masą urodzeniową
4.4. Charakterystyka wymiotów - postępowanie żywieniowe
4.5. Żywienie w refluksie żołądkowo-przełykowym
4.6. Żywienie w przypadku braku łaknienia
4.7. Żywienie w zaparciu
4.8. Żywienie w zaburzeniach w odżywianiu - biegunka
4.9. Żywienie w zespole złego wchłaniania - choroba trzewna
4.10. Żywienie w mukowiscydozie
4.11. Żywienie w niealergicznej nadwrażliwości pokarmowej
4.12. Preparaty mlekozastępcze stosowane w dietach eliminacyjnych
4.13. Żywienie w fenyloketonurii
4.14. Żywienie w niedoborach witaminowych
4.15. Żywienie w krzywicy
4.16. Żywienie w tężyczce
4.17. Żywienie w cukrzycy wieku rozwojowego
4.18. Żywienie w otyłości (młodzieńczej)
4.19. Żywienie w chorobach wątroby
4.20. Żywienie w zapaleniu trzustki
4.21. Żywienie w zespole nerczycowym
4.22. Żywienie w chorobie reumatycznej
4.23. Żywienie w niedokrwistości
4.24. Żywienie w chorobach zakaźnych przebiegających z gorączką
4.25. Żywienie w alergiach pokarmowych (nadwrażliwości alergicznej)
4.26. Żywienie w stanach pooperacyjnych
4.27. Żywienie pozajelitowe stosowane u dzieci
4.28. Żywienie w oparzeniach
4.29. Żywienie w padaczce lekoopornej - dieta ketogenna
Piśmiennictwo
Skorowidz