• Chirurgia

Autor O.J. Garden, A.W. Bradbury
Rok wydania 2015
Liczba stron 556
Oprawa miękka
Format 195 x 260
129.00 -11% 114.21
Najniższa cena z 30 dni przed promocją:
129
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2 - 5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Poczta Polska 19
Kurier DHL 19
Dostępność Duża dostępność
ISBN 9788365195043

Jest to kompleksowy podręcznik zarówno dla studentów, jak i dla lekarzy specjalizujących się w zakresie chirurgii ogólnej. Sprawnie prowadzi czytelnika przez kluczowe zagadnienia chirurgiczne, napotykane zarówno podczas edukacji medycznej, jak i w późniejszej praktyce klinicznej. Pomimo podobnego do Chorób wewnętrznych Davidsona formatu i stylu, podręcznik ten stanowi odrębną całość, pozwalając na zgłębienie zarówno ogólnomedycznych, jak i chirurgicznych skutków chorób napotykanych na oddziałach chirurgicznych.

Najważniejsze cechy:

- znakomite zilustrowanie omawianych zagadnień za pomocą rycin, wysokiej jakości obrazów radiologicznych i kolorowych fotografii

- treść podzielona na trzy działy: „Podstawy opieki okołooperacyjnej", „Chirurgia gastroenterologiczna" i „Specjalności chirurgiczne"

- dwa nowe rozdziały zawierające kompleksowe informacje na temat odpowiedzi metabolicznej na uraz, etyki oraz rozważań przedoperacyjnych, mających na celu uniknięcie nawrotu choroby

- treść podręcznika dostosowana do obecnie obowiązujących wytycznych oraz utrzymana w spójności z programem nauczania z zakresu chirurgii.

Część 1. PODSTAWY OPIEKI CHIRURGICZNEJ

1. Reakcja metaboliczna na uraz, równowaga płynowa i elektrolitowa, wstrząs

2. Przetaczanie krwi i produktów krwiopochodnych

3. Leczenie żywieniowe pacjentów leczonych chirurgicznie

4. Zakażenia i antybiotyki

5. Zasady etyczne, przedoperacyjna ocena chorego, znieczulenie i pooperacyjne zwalczanie bólu

6. Podstawy chirurgicznego leczenia nowotworów

7. Urazy ciała i urazy wielonarządowe

8. Zabiegi i badania obrazowe

9. Opieka pooperacyjna i powikłania

10. Chirurgia jednego dnia

 

Część 2. CHIRURGIA UKŁADU POKARMOWEGO

11. Powłoki jamy brzusznej i przepukliny brzuszne

12. Ostry brzuch i niedrożność przewodu pokarmowego

13. Przełyk, żołądek i dwunastnica

14. Wątroba i drogi żółciowe

15. Trzustka i śledziona

16. Jelito cienkie i grube

17. Choroby odbytu i okołoodbytnicze

 

Część 3. CHIRURGIA SPECJALISTYCZNA

18. Chirurgia plastyczna i rekonstrukcyjna

19. Sutek

20. Chirurgia endokrynologiczna

21. Chirurgia naczyniowa i endowaskularna

22. Chirurgia serca i klatki piersiowej

23. Chirurgia urologiczna

24. Neurochirurgia

25. Transplantologia

26. Laryngologia

27. Ortopedia 

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.