-
Strefa klienta
-
Koszyk ( 0 )
-
Książki medyczne
- LEK Podręczniki
- LDEK Podręczniki
- Podręczniki medyczne
- Książki weterynaryjne
-
Psychologia
- Medycyna estetyczna
- Prawo medyczne
- Dla kandydatów na AM
- Kosmetologia
- Historia medycyny
- Słowniki/Encyklopedie medyczne
- Zwierzęta domowe
- Książki anglojęzyczne
- Poradniki dla pacjentów
- Dieta/Żywienie
- Komplety
- Anatomia - Promocje
-
Biblioteka Chirurga Onkologa Tom 15 Terapia żywieniowa u chorych operowanych z powodu nowotworów złośliwych

Wysyłka w ciągu | 2 - 5 dni roboczych | ||||||
Cena przesyłki |
13,50 zł
|
||||||
Dostępność |
Mało
|
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788366311268 |
EAN | 9788366311268 |
- Opis
- Opinie i oceny (0)
The European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN), podając definicję niedożywienia, określa je jako stan wynikający z braku wchłaniania lub braku spożywania substancji żywieniowych, prowadzący do zmiany składu ciała, do upośledzenia fizycznej i mentalnej funkcji organizmu oraz wpływający niekorzystnie na wynik leczenia choroby podstawowej. Niedożywienie jest zatem chorobą całego ustroju, która może mieć wiele przyczyn: począwszy od głodzenia przez zaburzenia wchłaniania do chorób powodujących zaburzenia połykania. Szczególną formą tej patologii jest niedożywienie wywołane
chorobą nowotworową. Uważa się, że około 80% chorych z chorobą nowotworową wykazuje cechy niedożywienia, co w konsekwencji ma wpływ na wyniki leczenia, zwłaszcza chirurgicznego. W licznych badaniach naukowych udowodniono, że niedożywienie stanowi niezależny czynnik ryzyka zwiększonej chorobowości, dłuższego pobytu w szpitalu, częstszych
ponownych hospitalizacji i wydłużonego czasu rekonwalescencji. Wykazano również, że niedożywienie wiąże się z niższą jakością życia, większymi kosztami hospitalizacji i zwiększoną umieralnością. Dlatego postępowanie polegające na ocenie stanu odżywienia pacjenta chorego na nowotwór przy przyjęciu na oddział chirurgiczny oraz wczesne wdrożenie leczenia żywieniowego jest w pełni uzasadnione.
Redaktorzy, dr Michał Jankowski i prof. Stanisław Kłęk, wraz z panelem zaproszonych ekspertów, w piętnastym tomie serii Biblioteki Chirurga Onkologa podejmują temat leczenia żywieniowego pacjentów onkologicznych. Jest to na polskim rynku wydawniczym unikatowa pozycja, z którą powinni się zapoznać lekarze onkolodzy każdej specjalności.
autorzy: Stanisław Kłęk (red.), Michał Jankowski
ISBN: 9788366311268
rok wydania: 2020
Format: 155x228
liczba stron: 216
Okładka miękka
- Produkty podobne
- Ostatnio oglądane produkty
- Inni Klienci kupili również
159,00 zł
30,00 zł
126,95 zł
274,16 zł
225,75 zł
159,00 zł
30,00 zł
126,95 zł
274,16 zł
225,75 zł
159,00 zł
30,00 zł
126,95 zł
82,87 zł
189,00 zł
- Polecamy
- Nowości
- Bestsellery
- Wyprzedaże
37,80 zł
40,00 zł
47,00 zł
58,50 zł
40,50 zł
15,00 zł
83,00 zł
45,00 zł
91,69 zł
162,21 zł
37,80 zł
40,00 zł
47,00 zł
58,50 zł
40,50 zł
15,00 zł
83,00 zł
45,00 zł
91,69 zł
162,21 zł
37,80 zł
40,00 zł
47,00 zł
58,50 zł
40,50 zł
15,00 zł
639,39 zł
47,78 zł
78,76 zł
86,86 zł
184,00 zł
310,00 zł
45,00 zł
54,28 zł
159,00 zł
45,00 zł
69,30 zł
222,50 zł
30,00 zł
75,00 zł
30,00 zł
24,00 zł
71,00 zł
72,00 zł