-
Strefa klienta
-
Koszyk ( 0 )
-
Książki medyczne
- LEK Podręczniki
- LDEK Podręczniki
- Podręczniki medyczne
- Książki weterynaryjne
-
Psychologia
- Medycyna estetyczna
- Prawo medyczne
- Dla kandydatów na AM
- Kosmetologia
- Historia medycyny
- Słowniki/Encyklopedie medyczne
- Zwierzęta domowe
- Książki anglojęzyczne
- Poradniki dla pacjentów
- Dieta/Żywienie
- Komplety
- Anatomia - Promocje
-
Biblioteka Chirurga Onkologa Tom 15 Terapia żywieniowa u chorych operowanych z powodu nowotworów złośliwych

Wysyłka w ciągu | 2 - 5 dni roboczych | ||||||
Cena przesyłki |
13.5
|
||||||
Dostępność |
Mało
|
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788366311268 |
EAN | 9788366311268 |
- Opis
- Opinie i oceny (0)
The European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN), podając definicję niedożywienia, określa je jako stan wynikający z braku wchłaniania lub braku spożywania substancji żywieniowych, prowadzący do zmiany składu ciała, do upośledzenia fizycznej i mentalnej funkcji organizmu oraz wpływający niekorzystnie na wynik leczenia choroby podstawowej. Niedożywienie jest zatem chorobą całego ustroju, która może mieć wiele przyczyn: począwszy od głodzenia przez zaburzenia wchłaniania do chorób powodujących zaburzenia połykania. Szczególną formą tej patologii jest niedożywienie wywołane
chorobą nowotworową. Uważa się, że około 80% chorych z chorobą nowotworową wykazuje cechy niedożywienia, co w konsekwencji ma wpływ na wyniki leczenia, zwłaszcza chirurgicznego. W licznych badaniach naukowych udowodniono, że niedożywienie stanowi niezależny czynnik ryzyka zwiększonej chorobowości, dłuższego pobytu w szpitalu, częstszych
ponownych hospitalizacji i wydłużonego czasu rekonwalescencji. Wykazano również, że niedożywienie wiąże się z niższą jakością życia, większymi kosztami hospitalizacji i zwiększoną umieralnością. Dlatego postępowanie polegające na ocenie stanu odżywienia pacjenta chorego na nowotwór przy przyjęciu na oddział chirurgiczny oraz wczesne wdrożenie leczenia żywieniowego jest w pełni uzasadnione.
Redaktorzy, dr Michał Jankowski i prof. Stanisław Kłęk, wraz z panelem zaproszonych ekspertów, w piętnastym tomie serii Biblioteki Chirurga Onkologa podejmują temat leczenia żywieniowego pacjentów onkologicznych. Jest to na polskim rynku wydawniczym unikatowa pozycja, z którą powinni się zapoznać lekarze onkolodzy każdej specjalności.
autorzy: Stanisław Kłęk (red.), Michał Jankowski
ISBN: 9788366311268
rok wydania: 2020
Format: 155x228
liczba stron: 216
Okładka miękka
- Produkty podobne
- Ostatnio oglądane produkty
- Inni Klienci kupili również
225.75
83.16
33.60
159.00
30.36
82.87
189.00
- Polecamy
- Nowości
- Bestsellery
- Wyprzedaże
83.20
147.20
33.60
35.00
111.75
52.00
36.00
42.40
40.00
246.40
72.00
129.36
381.92
418.88
33.60
184.00
52.00
264.88
159.00
69.30
120.00
31.28
80.96
30.36
27.60
33.12
55.20
66.50