• Żywienie w opiece nad osobami w starszym wieku

19.00 -12% 16.81
Najniższa cena z 30 dni przed promocją:
16.81
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 3 dni robocze
Cena przesyłki 13.5
Paczkomaty InPost 13.5
InPost Kurier 17
Kurier DHL 19.7
Dostępność Duża dostępność
ISBN 9788365625960

Żywienie w podeszłym wieku

  • Autorzy: Menebröcker C., Smoliner C.
  • Format: 17.0x24.0cm
  • ISBN: 9788365625960
  • Objętość: 160
  • Oprawa: Miękka
  • Rok wydania: 2018
  • Rok wydania: 2017
  • Wydawca: Edra Urban & Partner

1 Podstawy nauki o żywieniu

1.1 Jedzenie i picie sprzyja duszy i ciału 

1.2 Sposób odżywiania w ciągu życia kształtują potrzeby

1.3 Dieta pełnowartościowa (podstawowa)

1.4 Składniki odżywcze w żywności 

1.5 Informacje dodatkowe: przechodzenie pokarmu przez organizm

1.6 Informacje dodatkowe: wskazówki dotyczące używek 

2 Niedożywienie jako główny problem żywieniowy u osób starszych

2.1 Niedożywienie

2.2 Metody oceny stanu odżywienia

2.3 Badania przesiewowe: diagnozowanie niedożywienia

2.4 Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia: analiza przyczyn niedożywienia

2.5 Planowanie opieki nad osobami z zaburzeniami odżywiania

3 Leczenie niedożywienia 

3.1 Uwzględnianie potrzeb 

3.2 Kompensacja niesprawności

3.3 Organizacja otoczenia

3.4 Wpływ leków

3.5 Informacje dodatkowe: podstawowa higiena w czasie wspólnego z podopiecznymi gotowania i pieczenia

3.6 Informacje dodatkowe: apetyt, pragnienie, odbieranie wrażeń zapachowych i smakowych 

4 Zaspokajanie zapotrzebowania na składniki odżywcze

4.1 Szacowanie zapotrzebowania na energię, składniki odżywcze i płyny 

4.2 Ewidencjonowanie podaży energii, składników odżywczych i płynów (dzienniczek żywienia)

4.3 Zapewnianie wystarczającej podaży składników odżywczych i płynów 

4.4 Informacje dodatkowe: sztuczne odżywianie

5 Żywienie i pielęgnowanie jako zadanie interdyscyplinarne

5.1 Współpraca w zarządzaniu żywieniem

5.2 Koncepcja żywienia i terapii żywieniowej

5.3 Komunikacja między opiekunami a personelem kuchni

6 Choroby dietozależne i istotne z żywieniowego punktu widzenia

6.1 Choroby metaboliczne 

6.2 Choroby układu krążenia 

6.3 Choroby żołądka i jelit

6.4 Choroby wątroby

6.5 Choroby pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych

6.6. Choroby trzustki

6.7 Alergie i nietolerancje pokarmowe

6.8 Choroby nerek

6.9 Choroby narządu ruchu

7 Załączniki 

7.1 Towarzystwa żywieniowe 

7.2 Miejsca, gdzie można kupić pomoce ułatwiające jedzenie i picie

7.3 Producenci preparatów do żywienia enteralnego (w formie płynnej i do podawania przez sondę)

7.4 Inne przydatne adresy internetowe

Dane producenta

Edra Urban & Partner Sp. z o.o.
Kościuszki 29
50-011 Wrocław
Poland

71 330 61 89
biuro@edraurban.pl

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.