-
Podstawy żywienia i dietoterapia
Wysyłka w ciągu | 2 - 5 dni roboczych |
Cena przesyłki | 12 |
Dostępność | Duża dostępność 51 szt. |
Kod kreskowy | |
ISBN | 9788376093611 |
EAN | 9788376093611 |
Podręcznik jest skierowany przede wszystkim do studentów dietetyki oraz kierunków pokrewnych, praktykujących dietetyków, lekarzy wszystkich specjalności medycznych oraz innych pracowników służby zdrowia zajmujących się żywieniem ludzi zdrowych, profilaktyką i leczeniem zaburzeń odżywiania.
W publikacji:
- fachowa i aktualna wiedza z zakresu żywienia i dietetyki oparta na badaniach naukowych
- zalecenia, zasady postępowania oraz porady żywieniowe dla osób zdrowych i chorych
- leczenie dietetyczne cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego, nerek i nowotworów
- profilaktyka i leczenie otyłości
- ciekawe opisy przypadków, wskazówki dydaktyczne, pytania sprawdzające
- tabele, ryciny i zestawienia ułatwiające zrozumienie i zapamiętanie przekazywanych treści
Część 1. NAUKA O ŻYWIENIU I CHOROBIE
1. Żywienie w wymiarze społecznym
2. Węglowodany, białka i tłuszcze:: makroskładniki energetyczne w zbilansowanych posiłkach
3. Mikroskładniki w zbilansowanych posiłkach:: witaminy, minerały i fitozwiązki
4. Trawienie, wchłanianie oraz przemiana materii w zdrowiu i w chorobie
Część 2. CHOROBY OSTRE I PRZEWLEKŁE
5. Insulinooporność i zespół metaboliczny
6. Otyłość i redukcja masy ciała
7. Choroby układu sercowo-naczyniowego
8. Cukrzyca
9. Choroby nerek
10. Znaczenie żywienia w prewencji i leczeniu chorób nowotworowych
Część 3. PROBLEMY W PROMOCJI ZDROWIA I TERAPII CHORÓB W RÓŻNYCH OKRESACH ŻYCIA
11. Żywienie matki i niemowlęcia w zdrowiu i w chorobie
12. Problematyka wzrostu i rozwoju w promowaniu zdrowia
13. Żywienie osób dorosłych
14. Zagadnienia związane ze zdrowiem publicznym w kontekście żywienia w perspektywie krajowej i międzynarodowej
15. Opieka żywieniowa w systemie opieki zdrowotnej