• Podstawy żywienia i dietoterapia

Autor Redakcja: Gajewska Danuta
Rok wydania 2015
Liczba stron 673
Oprawa miękka
Format 185 x 260
156.00 -11% 138.11
Najniższa cena z 30 dni przed promocją:
156
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2 - 5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Poczta Polska 19
Kurier DHL 19
Dostępność Duża dostępność
ISBN 9788376093611

Podręcznik jest skierowany przede wszystkim do studentów dietetyki oraz kierunków pokrewnych, praktykujących dietetyków, lekarzy wszystkich specjalności medycznych oraz innych pracowników służby zdrowia zajmujących się żywieniem ludzi zdrowych, profilaktyką i leczeniem zaburzeń odżywiania.

W publikacji:

- fachowa i aktualna wiedza z zakresu żywienia i dietetyki oparta na badaniach naukowych

- zalecenia, zasady postępowania oraz porady żywieniowe dla osób zdrowych i chorych

- leczenie dietetyczne cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego, nerek i nowotworów

- profilaktyka i leczenie otyłości

- ciekawe opisy przypadków, wskazówki dydaktyczne, pytania sprawdzające

- tabele, ryciny i zestawienia ułatwiające zrozumienie i zapamiętanie przekazywanych treści

Część 1. NAUKA O ŻYWIENIU I CHOROBIE

1. Żywienie w wymiarze społecznym

2. Węglowodany, białka i tłuszcze:: makroskładniki energetyczne w zbilansowanych posiłkach

3. Mikroskładniki w zbilansowanych posiłkach:: witaminy, minerały i fitozwiązki

4. Trawienie, wchłanianie oraz przemiana materii w zdrowiu i w chorobie

 

Część 2. CHOROBY OSTRE I PRZEWLEKŁE

5. Insulinooporność i zespół metaboliczny

6. Otyłość i redukcja masy ciała

7. Choroby układu sercowo-naczyniowego

8. Cukrzyca

9. Choroby nerek

10. Znaczenie żywienia w prewencji i leczeniu chorób nowotworowych

 

Część 3. PROBLEMY W PROMOCJI ZDROWIA I TERAPII CHORÓB W RÓŻNYCH OKRESACH ŻYCIA

11. Żywienie matki i niemowlęcia w zdrowiu i w chorobie

12. Problematyka wzrostu i rozwoju w promowaniu zdrowia

13. Żywienie osób dorosłych

14. Zagadnienia związane ze zdrowiem publicznym w kontekście żywienia w perspektywie krajowej i międzynarodowej

15. Opieka żywieniowa w systemie opieki zdrowotnej

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.