Nowoczesna publikacja przybliżająca aktualne standardy i procedury postępowania z zakresu specjalistycznych małoinwazyjnych zabiegów operacyjnych w chirurgii ogólnej. Przygotowana została przez zespół doświadczonych pielęgniarek operacyjnych i biegłych w swoich dziedzinach chirurgów z różnych ośrodków w Polsce. W książce przedstawiono najważniejsze i najczęstsze rodzaje operacji wykonywane techniką laparoskopową w chirurgii przewodu pokarmowego, trzustki, wątroby, śledziony i przepuklin brzusznych. Szczegółowo omówiono: stosowany sprzęt i instrumentarium, sposoby ułożenia pacjenta na stole operacyjnym, opiekę anestezjologiczną i techniki znieczulenia, podstawowe techniki operacyjne, z dokładnym przedstawieniem poszczególnych etapów zabiegów, aspekty pracy personelu pielęgniarskiego na bloku operacyjnym. Mamy nadzieję, że ten doskonały przewodnik będzie codziennym towarzyszem w życiu zawodowym instrumentariuszek i młodych adeptów chirurgii małonwazyjnej.
- Format: 16.5x23.5cm
- ISBN: 9788320059342
- Objętość: 180
- Oprawa: Miękka
- Redakcja: Michalak Aldona, Kotomska Marta, Danielewicz Roman
- Rok wydania: 2020
- Wydawca: PZWL