• Dietetyka sportowa

279.00 -14% 240.05
Najniższa cena z 30 dni przed promocją:
279
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2 - 5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Kurier DHL 19.7
Dostępność Duża dostępność
ISBN 9788320055870

Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób aktywnych fizycznie. Zajmuje się również opracowaniem i implementacją strategii żywieniowych mających na celu poprawę ogólnego stanu zdrowia, wydolności fizycznej i składu ciała. W książce znajdują się wszystkie niezbędne informacje służące min. indywidualnemu dopasowaniu diety do planu treningowego (uwzględniając również okres startowy oraz często celowe wahania masy ciała), potrzeby wynikające z występowania problemów zdrowotnych (alergie pokarmowe, cukrzyca, zaburzenia odżywiania). Nie zabrakło również wskazówek potrzebnych do planowania jadłospisu względem rodzaju uprawianej dyscypliny, odżywiania w czasie podróży, doboru suplementacji uwzględniającej jej skuteczność, legalność oraz bezpieczeństwo stosowania. Publikacja jest niezbędnym źródłem wiedzy dla dietetyków sportowych, pomocą dydaktyczną dla studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach dietetycznych, medycznych i wychowania fizycznego. Dla osób aktywnych fizycznie wyjaśni najważniejsze aspekty dietetyki sportowej i wskaże prawidłowe zasady sposobu odżywiania. ZAKRES TEMATYCZNY PRZEDSTAWIONY W PUBLIKACJI ŻYWIENIE Trawienie i przemiana materii Reakcja organizmu na wysiłek fizyczny Adaptacja do wysiłku fizycznego i metody oceny wydolności fizycznej Biochemia wysiłku fizycznego Bilans energetyczny Planowanie aktywności fizycznej Budowa i skład ciała Żywienie, wysiłek fizyczny i geny Makroskładniki pokarmowe (Białka, Tłuszcze, Węglowodany) Wartość odżywcza produktów spożywczych Witaminy w żywieniu osób aktywnych fizycznie Składniki mineralne w żywieniu osób aktywnych Woda i elektrolity w czasie wysiłku fizycznego Wpływ diety na równowagę kwasowo-zasadową organizmu Żywienie, wysiłek fizyczny i układ odpornościowy Wolne rodniki w wysiłku fizycznym Zaburzenia przewodu pokarmowego u osób aktywnych fizycznie i sportowców Mikrobiota jelitowa a wysiłek fizyczny Alergia na pokarmy i nietolerancje pokarmowe Zaburzenia odżywiania Alkohol a sport DIETETYKA Zalecenia żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie Przygotowanie do wysiłku Regeneracja powysiłkowa Strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała - redukcja masy ciała, zwiększanie masy mięśniowej Żywienie dzieci i młodzieży uprawiającej sport Kobieta sportowiec Sportowiec z cukrzycą Sportowiec wegetarianin Dieta w profilaktyce i leczeniu chorób przewlekłych Dieta w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lipidowych Dieta w profilaktyce i leczeniu hiperurykemii u sportowców Dieta w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza u sportowców Psychologia i odżywianie Psychologia i odżywianie - ograniczenia w procesie redukcji masy ciała SUPLEMENTY DIETY Suplementy diety w sporcie Suplementacja i żywienie, a doping PRAKTYCZNE ASPETY DIETYKI Metody pomiaru dobowego i treningowego wydatku energetycznego Kalorymetria pośrednia w ocenie metabolizmu energetycznego Metody oceny sposobu żywienia Metody oceny stanu odżywienia Monitoring medyczny sportowców Poradnictwo dietetyczne - rola dietetyka sportowego Dieta osób aktywnych Wybrane aspekty żywienia w różnych dyscyplinach sportowych Plany suplementacyjne ukierunkowane na przyrost masy mięśniowej Ciekawostki żywieniowe

  • Format: 16.5x23.5cm
  • ISBN: 9788320055870
  • Objętość: 1180
  • Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
  • Redakcja: Frączek Barbara, Krzywański Jarosław, Krzysztofiak Hubert
  • Rok wydania: 2019
  • Wydawca: PZWL
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.