• Hipercholesterolemia | Styl życia | Dieta | Leczenie

39.00 -11% 34.71
Najniższa cena z 30 dni przed promocją:
39
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 2 - 5 dni roboczych
Cena przesyłki 12
Paczkomaty InPost 12
InPost Kurier 14
Poczta Polska 19
Kurier DHL 19
Dostępność Mało
ISBN 9788366866157

Najnowsze wytyczne Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) oraz Europejskiego Towarzystwa Miażdżycowego (EAS) dotyczące leczenia zaburzeń lipidowych, w tym hipercholesterolemii. W oparciu o te wytyczne opracowano wiele tabel podających m.in., jaki wpływ ma modyfikacja poszczególnych elementów stylu życia na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi; cele leczenia niefarmakologicznego mające na celu zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych; jakie zmiany w diecie wiążą się z rzadszym występowaniem incydentów sercowo-naczyniowych.
Specjalny rozdział poświęcono stanowisku ESC i EAS odnośnie suplementów i żywności funkcjonalnej wspomagających leczenie dyslipidemii. Zostały omówione: fitosterole, monakolina i czerwony sfermentowany ryż, błonnik pokarmowy, białko soi, polikozanol, berberyna, nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega‑3. Przedstawiono także stanowisko grupy ekspertów wsparte przez Sekcję Farmakoterapii Sercowo-Naczyniowej Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego dotyczące miejsca standaryzowanej kompozycji polifenoli z bergamoty w terapii dyslipidemii oraz jej innego potencjalnego zastosowania w praktyce klinicznej.
Omówiono najważniejsze zagadnienia podane w wytycznych Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) dotyczących kardiologii sportowej i ćwiczeń fizycznych u osób z chorobami układu krążenia. Przedstawiono specjalne uwagi ESC dotyczące ćwiczeń dla osób z otyłością, nadciśnieniem tętniczym, dyslipidemią lub cukrzycą i dla osób starszych.
Dużą wartością jest przedstawienie w formie graficznej opracowanego specjalnie na potrzeby tej publikacji „Talerza diety w hipercholesterolemii” i jego omówienie.

Podobnie, jak w poprzednim wydaniu książki:

  • omówiono szczegółowo zasady diety w hipercholesterolemii
  • podano produkty korzystne i niekorzystne w tej diecie
  • zaproponowano całodzienne jadłospisy na 14 dni dla diety 1600 kcal i podano zawartość w nich wielu składników odżywczych
  • Zamieszczono przepisy kulinarne z wyliczoną wartością kcal i odżywczą oraz czasem przygotowania.

Całość opatrzono kolorowymi zdjęciami potraw.

  • Autorzy: Aleksandra Cichocka
  • Objętość: 136
  • Oprawa: Miękka
  • Rok wydania: 2022
  • Wydawca: Medyk

Jak możesz sprawdzić, czy występuje u Ciebie hipercholesterolemia? Kiedy lekarz może rozpoznać hipercholesterolemię? Dlaczego ważne jest leczenie hipercholesterolemii?

Jakie leczenie stosuje się w celu obniżenia podwyższonego cholesterolu LDL i jakie korzyści może przynieść Ci jego obniżenie?

Co o diecie w leczeniu hipercholesterolemii mówią polskie i europejskie rekomendacje?

Talerz diety w hipercholesterolemii

Wytyczne Polskiego Forum Profilaktyki Chorób Układu Krążenia dotyczące zasad zdrowego żywienia i niefarmakologicznego leczenia dyslipidemii, w tym hipercholesterolemii

Wytyczne Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) i Europejskiego Towarzystwa Miażdżycowego (EAS) dotyczące leczenia zaburzeń lipidowych w 2019 i 2016 roku

Wytyczne PTL/KLRwP/PTK/PTDL/PTD/PTNT dotyczące diagnostyki i leczenia zaburzeń lipidowych w Polsce 2021

Dieta dla pacjenta z hipercholesterolemia w praktyce

O diecie w praktyce. Europejskie wytyczne ESC/EAS dotyczące zapobiegania chorobom serca i naczyń w praktyce klinicznej na 2016 rok oraz wytyczne ESC/EAS 2019 dotyczące leczenia zaburzeń lipidowych.

Suplementy diety i żywność funkcjonalna w leczeniu dyslipidemii

Wytyczne Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) dotyczące kardiologii sportowej i ćwiczeń fizycznych u osób z chorobami układu krążenia (2020)

Jadłospisy na 14 dni o wartości energetycznej około 1600 kcal dla pacjentów z hipercholesterolemia

Przepisy dla pacjentów z hipercholesterolemia

Piśmiennictwo

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.